Wat was de Nederlandse huisvrouw blij toen ze eindelijk groente in een potje kon kopen. Dat eindeloze gedoe van het wecken dat hoefde voortaan niet meer.
Hoe komen we eraan?
Kwam de uitvinding van een Franse kok (in het leger van Napoleon) die een methode bedacht om groente en fruit te wecken in een pot? Of kwam de uitvinding van de Duitse chemicus Rudolf Rempel? Hij diende in 1892 een patent in voor zijn conserveringsmethode met bijbehorende speciale pan. Wel weten we zeker dat de Duitse zakenman Johann Carl Weck het octrooi voor het bewaren van voedsel door verhitting kocht van Rudolf Rempel. Al snel kwamen de weckpotten en toebehoren op de markt, waardoor vrijwel iedereen ging wecken.
Waarom gingen we wecken?
Wij zijn nu gewend om jaarrond vrijwel alles aan groente en fruit te kunnen kopen. Toen moest de huisvrouw al in de zomermaanden gaan nadenken wat ze zou gaan eten in de wintermaanden. Er werden extra erwten gedopt, kilo’s snijbonen door het molentje gedraaid. Worteltjes werden geschrapt en boontjes schoongemaakt. Appels en peren werden dun geschild en bessen van hun steeltjes ontdaan. Allemaal om ook in de wintermaanden groente en fruit op de tafel te kunnen zetten.
Het wecken van toen
Wecken was een nauwkeurig werkje en er moest proper gewerkt worden. Deed je dat niet? Dan konden er bacteriën bijkomen en had je plotseling beschimmelde weckpotten op de plank staan. Dus de handen moesten met desinfecterende zeep worden schoongemaakt. De potten, deksels en ringen moesten ondergedompeld worden in gloeiend heet water met soda. Daarna werden ze met een brandschone theedoek afgedroogd. Verder had men een grote pan of weckketel nodig en klemmen om de deksel op de pot mee vast te klemmen. Een weckthermometer om te zien of het water wel 80 graden. En als laatste een glastang om de gloeiend hete potten uit de weckpan te hijssen.
Hoe werkt het?
Heel simpel eigenlijk. De etenswaren die in de glazen potten zitten worden gedurende een bepaalde tijd verhit. Hierdoor worden de micro-organismen gedood. Tijdens het afkoelen wordt de aanwezig lucht naar boven geperst, zodat de pot zichzelf luchtdicht afsluit. Zo kunnen er geen nieuwe bacteriën bij de etenswaren komen en blijft het lekker lang houdbaar. Oh ja, er is wel een klein nadeel. Door het langdurige verhitten gaan er wel een aantal voedingsstoffen verloren. Wist je trouwens dat je kunt wecken door de potten 30 minuten op 80 graden in de afwasmachine te zetten? Lees wel even op internet hoe je dit het beste kunt doen.
Foto
Commons Wikimedia
Wat leuk Ellie, eigen kersenvlaai mmmmm heerlijk
Hier staan in de kelder een tig aantal weckflessen met gummi ringen en metalen klemmen plus een grote kookketel, bijna niet gebruikt, in doos. Heeft de vorige bewoner laten staan.
Ga toch een keer proberen om iets (of meer) te wecken. Het doen alleen al lijkt mij leuk.
Wat leuk om uit te proberen. De spullen heb je al…nu de ingrediënten nog.