De Franse broertjes Montgolfier lieten de eerst luchtballon opstijgen (1783), terwijl ballonvaarder Abraham Hopman met een hooivork achterna werd gezeten.
De broers Montgolfier
Na heel wat knippen en plakken lukte het de heren om een eerste onbemande vlucht te maken met een luchtballon die gemaakt was van doek. Aan de binnenzijde hadden ze papier bevestigd, wat royaal ingesmeerd was met een brandwerende laag aluin. Het ding vloog daardoor toch zo’n twee kilometer! Hoogste tijd dus voor een echte ‘bemande’ vlucht. Gewapend met hun ballon, een schaap, een haan en een eend kwamen ze op 19 september 1783 aan in Versailles. Onder toeziend oog van Lodewijk XVI en zijn Marie-Antoinette, een stelletje sceptische wetenschappers en de halve bevolking, vlogen daar toch echt het schaap, de haan en de eend op een hoogte van zo’n 500 meter in het Franse luchtruim.
Eeuwige eer en roem
Lodewijk XVI zag een bemande vlucht in eerste instantie niet zo zitten. Tot hij op het briljante plan kwam om hiervoor twee gevangenen te gebruiken. Die hadden immers toch straf! Maar Jean-François Pilâtre de Rozier (de geschiedkundige van de koning) bedelde bij de koning of hij toch niet mocht gaan. Want stel je voor dat het lukte, dan kreeg dit gespuis alle eer en roem! De koning stemde uiteindelijk toe. Samen met markies François Laurent d’Arlandes zweefden de heren op 21 november 1783 in de heteluchtballon op een hoogte van zo’n negenhonderd meter. Na 25 minuten landen de heren redelijk ongeschaad op de grond. Tja, vanaf dat moment ontstond er een ware gekte. De ene na de andere hetelucht- en waterstofballon werd ontworpen en men vloog er zelfs mee over zeeën en oceanen.
Ook in Nederland
Natuurlijk wilden wij Nederlanders ook vliegen! Op 23 maart 1784 lieten de heren Jan Modderman en Gerrit van Olst voorzichtig een heteluchtballon op, met daaraan een vogel in een kooi. Nadat de vogel 15 kilometer verderop geland was, mochten de heren zich officieel de eerste Nederlanders noemen die met succes een heteluchtballon lieten opstijgen. Bravo!
Eerste bemande ballonvaart in Nederland
Die werd overigens niet door een Nederlander gemaakt, maar door Jean-Pierre Blanchard. Een Fransman die met zijn gasballon rondtrok om het publiek de wondere wereld van het vliegen te tonen. Maar daar moest het publiek in de tuin van Paleis Noordeinde in Den Haag wel eerst rijkelijk voor betalen om dat te mogen aanschouwen!
Eerste Nederlander in een gasballon
Het duurde wel even voordat een Nederlander de stap van het vliegen zette. Pas in 1804 vertrok Abraham Hopman vanuit Rotterdam. Zijn vlucht duurde maar liefst 50 minuten, waarna hij in Schiedam in de sloot eindigde. Helaas voor hem besloot zijn gasballon “Lust tot onderzoek” om onbemand nog een half uurtje alleen het Nederlandse landschap verder te verkennen. Hopman, die achterna gezeten werd door een woedende boer met een hooivork, moest hard rennen om zijn luchtballon tot stilstand te brengen.
Foto
Commons Wikimedia