Voorjaarsschoonmaak

Lente betekende vroeger dat de kolenkachel uit kon. Menig huisvrouw bekeek dan vertwijfeld het door roetdeeltjes groezelig geworden interieur. Tijd voor….

De grote voorjaarsschoonmaak

Tijd om de ramen lekker open te gooien en de emmers te vullen met water en groene zeep. De grote voorjaarsschoonmaak was begonnen! De echt propere dames werkten van kamer naar kamer. Alle meubels werden verschoven, zodat de vloer op handen en knieën grondig kon worden geschrobd. Buiten werden de vloerkleden en matrassen flink met de mattenklopper bewerkt. De overgordijnen en vitrages werden fris gewassen en keurig gestreken. Kasten werden leeggehaald, uitgesopt en voorzien van nieuw kastpapier. Het serviesgoed en het glaswerk ging in een sopje en het koper en zilver werd glimmend gepoetst. Een uitgebreide voorjaarsschoonmaak duurde soms wel twee tot drie weken! Alles moest klaar zijn met Pasen.

Uitvinding stofzuiger

Tot de jaren 60 van de vorige eeuw werden deze klusjes veelal handmatig gedaan. Huishoudelijke apparaten waren er wel, maar voor de meeste huishoudens waren deze veel te duur. In 1938 bezat minder dan de helft van de Nederlanders een stofzuiger, een apparaat dat in 1901 al was uitgevonden door de Britse uitvinder Huber Cecil Booth (1871-1955). Hij liet zijn stofzuigers op koetsen monteren, waarmee zijn personeel langs de huizen van de welgestelden trokken. De lawaaierige machine bleef buiten staan, terwijl de mannen met uitgerolde slangen binnen het huis schoonmaakten.

Einde echte voorjaarsschoonmaak

De Amerikaans James Spangler (1848-1915) bedacht in 1907 de eerste draagbare elektrische stofzuiger. In 1908 bracht hij samen met William Hoover (1849-1932) een verbeterde versie op de markt. De verkoop ervan verliep echter stroef, totdat de ‘stofzuigerverkoper’ huis aan huis ging. Na een demonstratie binnenshuis was menig huisvrouw snel verkocht.
De woningen bleven vanaf de jaren 50 veel schoner door de komst van de oliekachels en later de gaskachels en centrale verwarming, waardoor de voorjaarsschoonmaak langzaamaan verdween.

 

Foto:
Nationaal Archief

Laat een reactie achter