De ‘Rag Mop’ swingt de pan uit

Johnnie Lee Wills biographyIk weet niet hoe het met jou is? Maar ik kan echt mijn voeten tijdens dit nummer niet stilhouden. Alles gaat als vanzelf bewegen bij het beluisteren van de ‘Rag Mop’ van Johnnie Lee Will & All The Boys (1950)

Gek eigenlijk dat er geen ‘honderden’ hits van Johnnie Lee Will op de hitlijsten staan, want hij is toch echt de langst live optredende artiest op de Amerikaanse radio geweest (25 jaar). Zijn beroemdste nummer zijn: ‘Rag Mop’ en ‘Peter Cotton Tail’. Eerlijk gezegd vind ik dat een wat kinderachtig overkomend liedje, dus die laat ik maar achterwege.

Wat weten we over Johnnie Lee Will?

Dat hij (2 september 1912) geboren is in een muzikaal gezin, bestaande uit twee broers en één zus. Hij in zijn jonge jaren werkte op de katoenvelden als katoenplukker en later als chauffeur meel bezorgde bij supermarkten voor de firma Burris Mills. Dat hij op zijn negentiende bedacht dat hij de muziek in ging om in 1934 banjo te gaan spelen in de band van zijn broer ‘Bob Wills and the Texas Playboys. 

Even een eigen band toch weer terug

Johnnie was er misschien nog niet klaar voor. In 1939 begon hij zijn eigen band de ‘Rhythmairs’, maar na een jaar stopte hij daar weer mee en ging hij weer terug naar de band van zijn broer Bob. Die had er inmiddels voor gezorgd dat zijn band live optredens kreeg op het radiostation KVOO. De ‘Western Swing’ was daar een nieuw geluid.

Johnnie Lee Wills & The Boys

Waarschijnlijk heeft hij zijn carrière toch wel te danken aan het feit dat broer Bob naar Californië verhuisde en daardoor zijn band opsplitste. Johnnie kreeg de leiding over het deel wat achterbleef en noemde die ‘The Johnnie Lee Wills & The Boys’ (1940). Hij ruilde zijn banjo in voor een viool en nam de radio optredens van zijn broer over. Daar was hij iedere maandag tot en met zaterdag live te horen met zijn band en promootte daar hun optredens in het land.

De zakenman Johnnie Lee Wills

Johnnie zag in dat hun populariteit aan het afnemen was en opende, samen met zijn familie, een kledingzaak ‘The Johnnie Lee Wills Western Store’, die hij naast zijn optredens 25 jaar heeft gerund. Johnnie overleed op 25 oktober 1984 aan de gevolgen van een hartfalen op een leeftijd van 72 jaar.

 

Meer lezen en foto: www.texasplayboys.net

 

2 Comments

  • Hallo Rovers,

    Ik moest even nadenken, langzamerhand kon ik wat mee neuriën.
    En inderdaad, je gaat gewoon lekker meebewegen.

    • Heerlijk hè Riny? Het nummer blijft wel even in je hoofd hangen ben ik bang.

Laat een reactie achter