De veelzijdige Jo Stafford

Jo Stafford had tijdens WO II in het Amerikaanse leger de bijnaam “G.I. Jo”. Ze was de eerste Amerikaanse vrouw die weken op nr. 1 in de ‘UK Singles Charts’ stond.

Jo Stafford begon in een trio

Jo’s carrière begon met haar twee zussen Christine en Pauline in het trio: ‘The Stafford sisters’. Haar zussen trouwden, het trio hield op met bestaan. Jo ging zingen bij band ‘The Pied Pipers’. Misschien had pianist en arrangeur Paul Weston toen al een oogje op haar, want samen met Axel Stordahl zorgt hij dat ‘The Pied Pipers’ mocht optreden in de ‘Tommy Dorsey’s radio show’. Tommy, die de band maar zozo vond, ontsloeg ze al na een paar weken (1938).

Opnieuw aangenomen

Tommy Dorsey hoorde enige tijd later het nummer ‘Hold Tight’ en bood de band opnieuw een contract aan. De band trad op tot 1942 en nam toen het besluit om het geluk elders te zoeken…dat lukte. In 1943 krijgt de band een platencontract aangeboden door Capitol Records, waar ze te horen zijn in “The radio show Johnny Mercer’s Music Shop’. In 1944 verlaat Jo ‘The Pied Pipers’ en gaat solo.

Jo Stafford radiopersoonlijkheid

Jo is als soloartiest een heuse radiopersoonlijkheid. Ze is te horen in programma’s als de Chesterfield Supper Club, The Revere Show en de The Carnation Show. Ze is de best verkopende zangeres voor Capitol Music met maar liefst 21 top tien platen.

Jo verhuist naar Columbia Records

Paul Weston gaat naar Columbia Records, Jo volgt hem. Dan volgen succesnummers zoals: ‘You Belong To Me’, ‘Make Love To Me’ en ‘Shrimp Boats’. Ze is in 1952 de eerste vrouw met 25.000.000 verkochte platen. In 1952 trouwt ze met Paul Weston. ‘Viert’ haar honeymoon in Europa, waar ze haar meest succesvolle optreden ooit geeft in het London Palladium. Ze krijgt samen met Paul twee kinderen.

Diverse Jo Stafford

Ze is jarenlang bijzonder succesvol. Ze zingt blues, pop, jazz, country, comedy en folk. In 1960 kreeg ze een Grammy Award voor het beste comedy optreden met haar album ‘Johnathan and Darlene Edwards in Paris’, die ze samen met haar man Paul heeft opgenomen. In de jaren 70 stopt Jo en gaat samen met Paul met pensioen. Beide stortten zich op het vrijwilligerswerk voor gehandicapten en beginnen samen ‘Corinthian Record Label’ wat voornamelijk religieuze muziek uitbrengt. Jo overlijdt in 2008 op een prachtige leeftijd van 90 jaar.

 

Foto

 

 

Laat een reactie achter