Zangeres en actrice Della Reese

Della Reese zingt niet alleen. Deze Grande Dame heeft ook nog eens mooie showbizz-carrière achter de rug en heeft een ‘ster’ op de Hollywood Walk of Fame.

Deloreese zong in haar kerk

Deloreese (geboren in 1931) begon op zesjarige leeftijd te zingen in de Doopsgezinde kerk in Detroit. Toen ze 14 was, werd ze ontdekt door de legendarische gospelzangeres Mahalia Jackson. Jackson nodigde Deloreese uit om mee te gaan met haar rondtoerende gospelkoor.Vijf zomers lang heeft Deloreese meegezongen, totdat ze naar de Wayne State University ging om psychologie te studeren. Daar begon ze haar eigen koor ‘de Meditation Singers’.

Snelle beëindiging studie Deloreese

Haar moeder komt te overlijden en haar vader wordt ernstig ziek. Deloreese gaat werken zodat ze haar familie kan onderhouden. Wel blijft ze gospel zingen. Haar pastoor (voorganger) moedigt Deloreese aan om in nachtclubs te gaan zingen, zodat ze haar zangcarrière op poten kan gaan zetten. Deloreese verzint een artiestennaam door haar naam gewoon ‘door midden te knippen’. De opkomende ster Della Reese is geboren.

Della Reese wordt ontdekt

Een New Yorkse agent ontdekt haar en biedt haar een contract aan. Della verhuist naar New York en gaat zingen in het Erskine Hawkins Orchestra (1953). Ze krijgt een platencontract bij Jubilee aangeboden, waar ze haar miljoenen hit “And That Reminds Me” opneemt. Het is 1959 wanneer ze haar hit ” Don’t You Know” scoort. Della wordt uitgenodigd in verschillende shows, zingt in nachtclubs door het hele land en zingt negen jaar lang in Las vegas.

Della schrijft televisiegeschiedenis

Ze is in 1969 de eerste vrouwelijke gastpresentator in de televisieshow ‘The Tonight Show’, samen met Johnny Carson. Datzelfde jaar nog is ze de eerste zwarte vrouw met een eigen televisieprogramma “The syndicated Della”. De show liep tot 1970. Della keert terug in de nachtclubs en verzorgt diverse gastoptredens op de tv.

Het noodlot slaat toe bij Della Reese

Terwijl Della een lied aan het opnemen is voor de ‘The Tonight Show’ (1980) wordt ze getroffen door een hersenbloeding. Het was kantje boord! Della wordt met spoed geopereerd en krijgt het voor elkaar om volledig te herstellen. Ze gaat weer verder met haar zangcarrière en treed op in televisieshows. Della speelt in films van Eddie Murpy (Harlem Nights en The Distinguished Gentleman) en is te zien in de dramaserie ‘Touched by an Angel”.

 

Foto
Commons Wikimedia

 

 

2 Comments

Laat een reactie achter