De warme stem van June Christy

Afbeeldingsresultaat voor june christyWat een heerlijke zwoele jazzy stem heeft June Christy toch. Haar harde werken leverde niet het succes op dat ze eigenlijk had verdiend.

Shirley Luster verandert haar naam

June werd geboren als Shirley Luster op 20 november 1925 in Springfield, Illinois. Op 13 jarige leeftijd begon ze te zingen in het Bill Oetzel Orchestra. Shirley verhuisde na haar middelbare school naar Chicago. Een nieuwe stad, een nieuwe naam. Ze veranderde ze haar naam in ‘Sharon Leslie’. In 1944 ging Shirley zingen in de Benny Strong’s band. De band verhuisde naar New York. Shirley niet! Ze wordt in ‘quarantaine geplaatst’, vanwege roodvonk.

Shirley’s carrière begint nu echt

Shirley gaat in 1945 zingen in het Stan Kenton’s Orchestra. Ze verandert haar naam in June Christy, die ze tot haar dood in 1990 blijft gebruiken. Hier zingt ze succesvolle hits zoals ‘Shoo Fly Pie’, ‘Apple Pan Dowdy’ en de miljoenen-hit ‘Tampico’. De band stopt tijdelijk in 1948. June gaat zingen in nachtclubs. De band komt twee jaar later weer bij elkaar.

June Christy gaat solo

Het is 1947, tijd om solo te gaan. Ze gaat voornamelijk samenwerken met arrangeur en bandleider Pete Rugolo. Het levert haar de hit ‘Something Cool’ op. June Christy brengt dit nummer in 1955 nogmaals uit op LP en in 1960 in stereo. Slim want haar album ‘Something Cool’ haalt nu de Top 20 Charts, net als haar derde album ‘The Misty Miss Christy’.

June op de televisie 

In de jaren 1950 en 1960 is June Christy regelmatig te zien in televisieshows. June mag zingen in het eerste gesponsorde jazzconcert op televisie, de Time All-Star Jazz Show I (1957), waar sterren als Louis Armstrong, Carmen McRae, Duke Ellington en Gene Krupa ook te zien zijn.

June Christy moet kiezen huwelijk of?

Ze gaat op tournee in Europa,  Zuid-Afrika, Australië en Japan, wat uiteindelijk een enorme ‘druk’ legt op haar huwelijk met multi-instrumentalist Bob Cooper. Ze stopt met toeren. Vanaf 1969 is ze half half uit de muziekindustrie door haar strijd tegen alcoholisme. Ze maakt in de jaren erna nog een aantal wereldreizen samen met de West Coast Jazz muzikanten onder leiding van Shorty Rogers. Haar laatste optreden was samen met Chet Baker. June Christy komt te overlijden op een leeftijd van 64 door de gevolgen van nierfalen.

 

 

 

 

2 Comments

Geef een reactie