Jazz-zangeres Anita O’Day

Dat het leven niet altijd over rozen gaat bewijst Anita O’Day wel. De aan alcohol- en heroïne verslaafde O’Day behoortde tot de beste jazz vocalisten ooit.

Anita Belle Colton

Ze wordt geboren op 18 oktober 1919 in Chicago. Ze groeit op in een gebroken gezin en heeft een zware jeugd. Op haar veertiende begint ze te dansen in dansmarathons en verandert ze haar naam in O’Dole. Op haar negentiende begint ze met zingen in nachtclubs.

Anita O’Day’s carrière van start

Wanneer drummer Gene Krupa haar hoort, mag ze in zijn band zingen (1941). Samen met trompettist Roy Eldridge zingt ze Let Me Off Uptown (haar eerste hit). Een baanbrekend nummer, want tijdens die jaren is het nog een taboe dat een witte vrouwelijke zangeres met een zwarte trompettist samen musiceert. In 1943 verlaat ze Krupa en trouwt ze met professionele golfer Carl Hof.

Anita zingt bij Stan Kenton

In 1944 scoort ze in zijn band haar grootste hit And Her Tears Flowed Like Wine, maar blijft maar één jaar bij de band. Ze ontmoet drummer John Poole die 32 jaar haar muzikale partner is. Anita wordt samen met haar man Carl opgepakt vanwege marihuana bezit. Ze moet 90 dagen in de bak. In 1953 ziet ze de gevangenismuren weer terug. Ditmaal vanwege heroïne bezit. Inmiddels is ze gescheiden van haar man Carl. Het is 1954 wanneer ze haar eerste LP This is Anita opneemt.

Ze sterft bijna aan een overdosis

Tussen 1957 en 1963 neemt ze 16 albums op. Kenners bemerken in die jaren een verandering in haar stem op, wat veroorzaakt wordt door haar alcohol- en heroïneverslaving. In 1967 (14 jaar verslaaft) sterft ze bijna aan een overdosis heroïne. Ze kickt meteen af, maar blijft haar verdere leven drinken (in 1996 wordt alcohol dementie vastgesteld).

Anita’s carrière weer in de lift

In 1970 maakt ze haar comeback op het Berlin jazz Festival en brengt ze nieuwe album uit onder haar eigen label ‘Emily Records’. In 1983 verschijnt haar autobiografie met de pakkende titel “High Times, Hard Times”, waarin ze heel open vertelt over haar zangcarrière, haar alcohol- en heroïneverslaving, haar verkrachting en de talloze abortussen die ze heeft ondergaan (ze wilde absoluut geen kinderen).

Anita O’Day’s laatste album 

In de jaren negentig treed ze nauwelijks meer op. Tot 2006, wanneer ze haar laatste album Indestructible! uitbrengt. In november dat jaar komt Anita O’Day te overlijden aan de gevolgen van een longontsteking en de ziekte van Alzheimer.

Foto
Flickr

Geef een reactie