Het jaren 50 succes: The Ames Brothers

File:Ames Brothers 1955.JPGEigenlijk hadden de vier broers Urick een hele andere carrière voor ogen, echter hun moeder pusht hen om popmuziek te gaan maken. Moeders droom komt uit. De broers zijn vijftien jaar zeer succesvol met wel vijftig hits.

En zo is het begonnen

De broers Joe (1921), Gene (1923), Vic (1925) en Ed (1927) zijn de oudste zonen uit een gezin van negen kinderen. Geboren in Malden, Massachusetts. Hun ouders David en Sarah Urick, Russisch-Joodse immigranten, komen oorspronkelijk uit Oekraïne. De kinderen worden opgevoed met klassieke- en operamuziek. De vier broers worden door moeder aangemoedigd om mee te doen met amateur zangwedstrijden. Alhoewel ze deze regelmatig winnen, moeten ze toch echt eerst hun school afmaken.

Zingen deden de broers… ernaast

De broers kunnen niet alleen goed leren, ze zijn tevens goede atleten. Na school wordt Gene schilder en semi-pro honkbalspeler, Victor acteur en professioneel bokser, Eddie wordt tafeltenniskampioen en Joe wil opera zingen. Hij krijgt een beurs om in Boston muziek te gaan studeren. De sportfanaten Eddie, Gene en Victor zijn, met neef Lennie, vaak te vinden bij de honkbal. Daar zingen de heren regelmatig,  worden ‘gespot’ en gevraagd om een auditie te doen.

The Amory brothers zingen voor het leger

De drie broers en neef Lennie beginnen te zingen als “The Amory Brothers”. Ze zingen voornamelijk op marinebasissen. Het kwartet krijgt een baan aangeboden bij de chique Fox and Hounds nachtclub. Joe mist de gezelligheid en de lol van zijn broers en sluit zich bij hen aan. Met z’n vieren verhuizen ze naar New York. Daar zingen ze bij Leeds Publishing Company en bij Decca Records.

The Ames Brothers eerste hit

Ze tekenden een contract bij Coral Records en veranderden hun naam in “The Ames Brothers”. Vanaf 1949 scoren ze hits zoals Sentimental Me en Rag Mop. De altijd schoon, fris en keurig geklede broers doen het goed en treden op in shows als The Arthur Godfrey Hour en de Ed Sullivan Show. De broers verdienden behoorlijk door hun optredens in diverse nachtclubs en aan hun optredens op de televisie. In 1956 hebben ze zelfs een eigen show “The Ames Brother Show” die zelfs in het buitenland wordt getoond.

Contract bij RCA nog meer succes

De broers blijven vijftien jaar zingen met hits zoals: You, You You en The Naughty Lady Of Shady Lane (1954). Dit nummer wordt zelfs in Engeland een mega hit. Hiervan worden meer dan een kwart miljoen singles van verkocht. Billboard Magazine roept The Ames Brothers in 1958 uit tot ‘Best Vocal Group’.

Rock en Roll doet hen de das om

De populariteit van de broers neemt af. Ed stopt in 1961 en wordt een succesvol acteur. De overige drie broers proberen het nog drie jaar, maar in 1964 is het toch echt over. Gene begint een kunstgalerie in New Jersey, Joe verhuist naar Duitsland om muziek te studeren en Vic krijgt een eigen tv-talkshow en wordt later ‘agent’ voor country muzieksterren. In 1978 komt Vic helaas te overlijden door een auto-ongeluk.

 

Foto
Commons Wikimedia

1 Comment

  • Hoi GT, Ik als muziek freak ga weer als gewoonlijk uit mijn bol o.a van deze site, Roovers
    muziek.
    Prachtig !!

Laat een reactie achter