Glenn Miller geroemd en geprezen

Glenn Miller, een fameuse jazztrombonist en bigbandleider, die het moreel van de manschappen behoorlijk wist op te krikken tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Wie is Glenn Miller?

Alton Glen(n) Miller werd geboren op 1 maart 1904 in Clarinda, Iowa. Het gezin vestigt zich uiteindelijk in Colorado, waar Glenn naar de middelbare school gaat. In 1921 behaalt hij zijn diploma maar kiest ervoor, om tijdens de uitreiking hiervan, zijn moeder te sturen. Zelf heeft hij een optreden met het Boyd Senter’s Orchestra.

Studeren voor Glenn Miller?

Niet echt. Glenn beseft dat muziek toch echt zijn passie is. Hij speelt onder meer bij de orkesten van Ben Pollack, Red Nicholls en Smith Ballew. In 1933 wordt hij muzikaal leider en arrangeur van het Dorsey Brothers Orkest. Niet lang, want door het geruzie in de band besluit hij weg te gaan. In 1937 start Glenn Miller zijn eigen band, maar moet die wegens succes ontbinden. Hij zet door en begint in 1938 wederom een band (Miller Orchestra) nu met jonge, onbekende musici.

Glenn Millers eigen geluid

Hij liet een klarinet en een tenor-saxofoon (samen met de andere saxen) duidelijk op de voorgrond spelen in zijn muziek. Dit eigen en vernieuwende geluid sloeg in als een bom. Glenn’s band was tussen 1940-1942 het populairste dansorkest van de VS. Nummers als: Moonlight Serenade, In the Mood, Sing Sing Sing, A String of Pearls en nog vele andere zullen zelfs menig Europeaan welbekend in de oren klinken.

Glenn Miller in het leger

Glenn wil in 1942 het leger in, maar wordt gezien zijn leeftijd (38 jaar) afgewezen. Hij zet door en gaat ‘vrijwillig’ het leger in. Met de rang van kapitein, werd hij orkestleider van de 50-koppig tellende, zeer succesvolle Army Air Force Band. Glenn laat zich (samen met zijn band) overplaatsen naar London. Hij schreef daar naar huis, dat ze in één maand op 35 verschillende legerbasissen hadden opgetreden en in hun vrije tijd wel 40 radio-uitzendingen hadden verzorgd.

Tragische dood Glenn Miller

Op 15 december 1944 vliegt Glenn van Engeland naar Parijs om een kerstoptreden te regelen. Hij is daar nooit aangekomen. De officiële verklaring was dat zijn vliegtuig in slecht weer terecht was gekomen en was gecrasht. De band besluit het kerstoptreden door te laten gaan als eerbetoon aan Glenn. Op 13 november 1945 speelt de band haar laatste optreden voor president Truman in Washighton DC.

 

Foto
Commons Wikimedia

 

5 Comments

 • Glenn is nooit en nimmer te evenaarden.
  Mijn leven lang respect voor hem.

  CHAPEAU!!!

 • Jammer, film mag ik hier ( Duitsland) niet bekijken. Iets van geen gebruiksvoorwaarden afgesproken met de GEMA. Had mij wel leuk geleken.

  • Wat je mist? Een heleboel liedjes van Glenn Miller. Woon je in Duitsland Peter of op vakantie? Je kunt het filmpje anders zoeken op YouTube.

 • Haha die Rovers!

  Weer een topper. Ik heb die film gezien; hield het niet droog en wilde dat beslist niet weten…

Geef een reactie