Veel te vroeg gestorven Bobby Darin

Bobby Darin kampte met hartproblemen. Hij was een geweldige zanger, componist en een fantastische acteur. Een legende die maar 37 jaar is geworden.

Bobby loopt hartbeschadiging op

Bobby Darin (Walden Robert Cassotto) wordt geboren op 14 mei 1936 in de Bronx, New York. Zijn vader was al voor zijn geboorte overleden. De jonge Bobby krijgt door reumatische koortsaanvallen een hartbeschadiging, waar hij zijn hele leven last van heeft. Op latere leeftijd komt Bobby erachter dat zijn ‘moeder’ Polly eigenlijk zijn oma is en zijn ‘zus’ Nina zijn echte moeder. Deze schok zal hij nooit te boven komen.

Bobby wordt songwriter

Na een paar semesters op de universiteit stopt hij en begint hij te werken als songwriter. Hij schrijft songs voor Connie Francis, met wie hij een relatie krijgt, die door haar vader wordt afgekeurd, en voor Don Krishner. Die stelt Bobby voor bij Atlantic Records waar Bobby een contract aangeboden krijgt. In 1958 schrijft hij het nummer Splish Splash, waar meer dan 100.000 exemplaren (in één maand) van verkocht worden. Dit bewijst zijn talent, want hij schrijft dit nummer in twaalf minuten.

Bobby schrijft hit na hit

Dream Lover en Queen of the Hop volgen. In 1959 verschijnt zijn meest bekende nummer Mack the Knife. Het levert hem een Grammy op als ‘Best New Artist’ en het nummer wordt ook nog eens ‘Record of the Year’. Wanneer hij 23 jaar is, begint hij te zingen in grote bekende nachtclubs waar hij onder andere zijn nummers Clementine, Will not You Come Home Bill Bailey en Artificial Flowers zingt.

Bobby acteert en trouwt

In 1960 is hij voor het eerste te zien in de film Come September. Daar ontmoet hij actrice Sandra Dee met wie hij trouwt. Samen krijgen ze een zoon, maar scheiden al in 1967. Bobby speelt in meer dan tien films. Hij krijgt een Oscarnominatie voor best mannelijke bijrol in de film Captain Newman(1963) en wordt bekroon met de Golden Globe Award voor zijn rol in ‘Pressur Point’.

Bobby verdwijnt even van het toneel

Gedurende de jaren erna schrijft hij meerdere hits o.a: Things, You’re the Reason I’m Living en If I Were a Carpenter (1966). Hij helpt in 1968 mee aan de presidentiële campagne voor Robert Kennedy. Zwaar aangeslagen door diens moord, verdwijnt hij een jaar uit de schijnwerpers. Vol nieuwe energie begint hij een eigen platenlabel en helpt daar onder andere Wayne Newton met de start van diens carrière. Bobby wordt tevens ambassadeur van de American Heart Association, waar hij bijzonder actief voor is.

Bobby komt te overlijden

Hij verschijnt regelmatig in belangrijke televisie-programma’s en krijgt een eigen tv-show in 1972 en 1973. Maar dan wordt Bobby opgenomen in het ziekenhuis voor een tweede openhartoperatie. Tijdens de operatie op 20 december 1973 overlijdt Bobby. Zijn lichaam wordt op zijn eigen verzoek ter beschikking gesteld aan de wetenschap. Bobby Darin is slechts 37 jaar geworden.

 

Foto
Commons Wikimedia

 

Laat een reactie achter