Buster Brown voorloper Sjors en Sjimmie

Dit jaar viert het rebelse stripfigurenduo Sjors en Sjimmie hun 71-jarige vriendschap. Maar hun geschiedenis gaat nog verder terug: tot aan het begin van de vorige eeuw!

Stripfiguur Buster Brown

De oorsprong van Sjors ligt in Amerika, waar in 1902 in The New York Herald het stripverhaal verschijnt over Buster Brown: een blonde belhamel met een pagekapsel en matrozenpakje, getekend door Richard Felton Outcault. In 1922 verschijnt zijn megapopulaire ‘opvolger’ Perry Winkle, getekend door Martin Banner, die dezelfde outfit draagt als Buster.

Sjors in de Panorama

Het stripverhaal waait eerst over naar Vlaanderen, waarna Perry in 1930 in Nederland in de kinderbijlage van de Panorama verschijnt, maar dan onder de titel ‘Sjors, voorzitter van de rebellenclub’. Vanaf 1938 wordt het stripverhaal door striptekenaar Frans Piët flink vernederlandst, met bijvoorbeeld typische Nederlandse landschappen. Ook voegt hij de mopperende kolonel, diens bloedmooie dochter Sally en de mollige Dikkie aan het verhaal toe. In 1949 ontmoet Sjors in een avontuur in het circus het zwarte jongetje Sjimmie. Het duo wordt vanaf die tijd onafscheidelijk, blaast de ‘Rebellenclub’ nieuw leven in en beleeft in de decennia die volgen vele avonturen.

Moderne Sjimmie

Sjimmie wordt door Piët behoorlijk clichématig getekend, als een gitzwart manneke met dikke rode lippen dat nogal gebrekkig Nederlands spreekt. Striptekenaar Jan Kruis die in de jaren zestig het estafettestokje van Piët overneemt, voorziet Sjimmie van een Surinaams uiterlijk met hippe kleding en kroeshaar en laat de striphelden verhuizen naar het waddeneiland Schiermeeuwenoog.

Zelfs verfilmd

Ook striptekenaar Jan Steeman voorziet het stripduo in 1970 van een eigentijds uiterlijk en laat ze sciencefictionachtige avonturen beleven. Vanaf 1975 neemt striptekenaar Robert van der Kroft, samen met schrijvers Wilbert Plijnaar en Jan van Die, het stokje over. De striphelden worden heuse ‘Madomma’- en ‘Michael Claxon’-fans en in 2000 worden ze zelfs op een postzegelserie afgedrukt. De avonturen van Sjors en Sjimmie zijn tussen 1939 en 2004 verscheidene keren verfilmd.

 

Foto:
Wikimedia

Geef een reactie