Spannende avonturen van Snuf de hond

‘Snuf de hond’ is een Nederlandse jeugdboekenserie geschreven door Piet Prins, een pseudoniem van journalist en politicus Pieter Jongeling.

Te braaf

Pieter (Piet) Jongeling (1909-1985) was een man die leefde met de Bijbel, wat al een rode draad door zijn politieke en journalistieke lieven liep. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was hij actief in het verzet. In 1942 werd hij daarom door de Duitsers gevangengenomen en belandde hij eerst in kamp Amersfoort en later in concentratiekamp Sachsenhausen. Na de oorlog sloot hij zich aan bij de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt en werd hij hoofdredacteur van het Gereformeerd gezinsblad, het latere Nederlands Dagblad. Vanaf 1963 was hij zestien jaar het gezicht van het Gereformeerd Politiek Verbond (GPV) in de Tweede Kamer. Verder schreef hij ruim zestig boeken, met name jeugdboeken waarvan de series Snuf de hond en Holland onder het hakenkruis de bekendste waren. Hoewel er miljoenen boeken van hem zijn verkocht, kreeg Jongeling ook kritiek te verduren. Men vond ze veel te braaf en te christelijk.

Verfilming

Het eerste deel Snuf de hond, verscheen in 1954, maar was al in 1948 te lezen als feuilleton in het Gereformeerd Gezinsblad. Hierin krijgt Tom Sanders van zijn vader tijdens de Tweede Wereldoorlog een Duitse herder die hij Snuf noemt. De pup blijkt superintelligent en wordt door de mysterieuze onderduiker Haaksma afgericht als een eersteklas speurhond. De jongen en zijn hond beleven in de totaal negen delen allerlei spannende avonturen, waarbij Tom meermaals door de hond gered moet worden. Het negende en laatste deel van de serie, Snuf en de luchtpostbrief, kwam uit in 1985, het jaar dat Jongeling kwam te overlijden. In 2008 verscheen de film Snuf de hond in oorlogstijd van regisseur Steven de Jong, gebaseerd op het eerste boek uit de serie. Daarna volgden nog drie films. Voor de liefhebber van jeugdsentiment zijn Jongelings jeugdboeken nog steeds te koop, enkele zelfs als luisterboek.

 

Foto:
Nationaal Archief

 

 

Geef een reactie