Eerste glazen fles

Tegenwoordig hebben we glazen flessen in allerlei soorten en maten. Maar hoe komen we eigenlijk aan de glazen fles als verpakkingsmateriaal?

De glazenfles als verpakkingsmiddel

De fles als verpakkingsmateriaal begon in Nederland vanaf 1650. Wijn werd vanaf die tijd in flessen bewaard. Hollandse kooplui waren toen de grootste im- en exporteurs van wijn in Europa en gebruikte toen een bolvormige wijnfles. Heb je toevallig nog zo’n typische ‘Hollandse’ wijnfles uit die tijd in je vensterbank staan? Niet naar de kringloop hoor! Deze is nu een kostbaar verzamelobject.

De Jeneverfles

Vanaf 1750 werd de Hollandse Jenever wereldwijd verspreid. Het was zelfs in de 18e en 19e eeuw het meest verspreide gedistilleerde drankje (bleh) ter wereld. De typische vierkante jeneverfles werd toen ‘Kelderfles’ genoemd.

Leerdam ‘de glasstad’ van Nederland

Prins willem IV (Graaf van Leerdam) stelde grond ter beschikking in 1756, waar de (van oudsher) bekendste glasfabriek op werd gebouwd. Vind je het leuk om weer te weten over glas, het ontstaan of een demonstratie glasblazen? Bezoek dan eens (leuk voor in de vakantie) het Nationaal Glasmuseum en de Glasblazerij in Leerdam.

Film Bert Haanstra

Nu we toch zo lekker op dreef zijn. Ik heb op YouTube een filmpje over glasblazen en het ‘toen’ machinaal fabriceren van flessen gevonden. Een typisch Bert Haanstra filmpje waar in sommige stukjes muziek en arbeid met elkaar verweven worden. Beetje ouderwets, maar wel leuk om de oude ambachten te zien.

 

Foto:
Nationaal Archief

Geef een reactie