Géén media in de avond?

Waarschijnlijk zul je nog ‘jaar in jaar uit’ naar boven brullen dat je toch echt de lampjes beneden in de router ziet flikkeren. Uit die apparaten!

Tiener slapen te kort! Dat wist je toch al lang?

Tieners die veel naar het scherm van een smartphone, tablet of computer kijken, hebben moeite met in slaap komen en slapen over het algemeen genomen minder lang. Dat blijkt uit een groot Noors onderzoek onder ruim tienduizend jongeren van 16 tot en met 19 jaar waarover buitenlandse media berichten. Hé, hé, dat roep je toch al jaren? Dus wat is er leuker om het artikel van nu.nl te kopiëren en te sms’en naar je kinderen? Hierbij ontvangen jullie ‘bewijsstuk A’:

Kop in het zand

Zou je normaal meteen antwoord krijgen op welk bericht dan ook. Nu blijft het dodelijk stil boven. Je kinderen zwijgen in alle toonaarden. Doen net alsof ze jouw bericht helemaal niet hebben ontvangen. Zijn plots Oostindisch doof en negeren je bericht gewoon. Ja, ja. Steek je kop maar in het zand. Vanavond, na het eten met het mes op tafel! Je gaat dit artikel als bewijsvoering aandragen. De rechter zal het vonnis uitspreken. En laat jij nu net de rechter zijn?

Je voert op Bewijsstuk B:

Volgens de wetenschappers van een gezondheidscentrum voor kinderen in Bergen, vallen tieners die meer dan vier uur per dag naar een scherm kijken veel moeilijker in slaap. Bijna de helft van die groep zou er meer dan een uur over doen, terwijl dertig minuten of minder normaal is. Dat komt mooi uit dat je dat weet. Nu kun je tegen je kinderen roepen dat ze echt een uur voordat ze gaan slapen niet meer op tablet of mobiel mogen. Ga maar een boek lezen!

“Uh mam, wij lezen toch boeken op onze tablet? En trouwens, moet je dat ook tegen papa zeggen!” Touché….

Bewijsstuk C:

Het felle zou het biologisch ritme verstoren. Ook kunnen spierpijn, spanning of hoofdpijn als gevolg van bijvoorbeeld lange tijd gamen invloed hebben op het slaapritme. Ook de inhoud van bijvoorbeeld video’s die op schermen worden bekeken, is volgens het Noorse onderzoek van invloed. Zo zou extra psychologische stimulans ervoor zorgen dat het brein moeilijker in ruststand kan komen. Misschien is Bewijsstuk C eigenlijk nog wel fijner om te weten. Eindelijk géén Minecraft filmpjes meer op YouTube. Je werd daar sowieso toch al gek van! Het geluid staat hard en om de vijf minuten hoor je “Oh my God of ohhh Fuck”. Eindelijk rust!

En hoe had u dat bedacht? 

De onderzoekers stellen dat het bewijs zo overweldigend is, dat toezichthouders nieuwe richtlijnen zouden moeten overwegen om het gebruik van elektronische apparaten door jongeren te beperken. En hoe willen ze dat in hemelsnaam gaan doen? Een hangslot aan de laptop solderen? Een hoesje ontwikkelen die na een bepaald tijdstip automatisch dichtklapt?

Nee. Waarschijnlijk zul je nog ‘jaar in jaar uit’ naar boven brullen dat je toch echt de lampjes beneden in de router ziet flikkeren. Uit die apparaten!

 

Foto:
http://beeldbank.amsterdam.nl/afbeelding/OSIM00002001848

Laat een reactie achter