Geen proefwerkstress? 7 tips voor ouders

Carl Larsson Moet ik nu als een dictator ieder proefwerk overhoren of ben ik juist de zen in huis? Daarom 7 tips tegen proefwerkstress, maar dan voor ouders.

Het hele jaar riep ik: “zorg er voor dat je er goed voorstaat, dan heb je geen stress in je proefwerkweek.” En weer komt het op het er op aan! De vraag is wel, wie heeft er meer last van deze stress….hij of ik? Ga ik hem nu als een ‘Terror Harry’ achter zijn broek aan zitten of is het ‘zijn ding’ en gaat hij het maar lekker zelf uitzoeken? Moet ik nu als een dictator ieder proefwerk overhoren of ben ik juist de zen in huis? Daarom 7 tips tegen proefwerkstress, maar dan voor ouders.

1. Zorg voor een rustige studeeromgeving

Daar gaan we dan. We soppen eens flink zijn kamer. Verschonen zijn bed en vissen sokken onder zijn bed vandaan. Plukken uit een hoek een aantal truien waar het t-shirt nog in zit en legen zijn overvolle prullenbak. Zijn kamer ruikt heerlijk  fris en zijn bureau is helemaal leeg. Ziezo, stap 1 is klaar.  Alleen….hoeveel dagen blijft dit zo opgeruimd?

2. Beperk mediagebruik

Dat is hele goeie. Daar zullen we duidelijke afspraken over moeten maken. Hoeveel tijd mag hij per dag besteden aan pc, tablet, televisie of mobiel? Daar zullen we vast een stevig debat over gaan voeren. Mm, misschien toch maar alles innemen gedurende het leren? Het is maar voor anderhalve week en wat is nu anderhalve week op een heel tienerleven?

3. Toon je betrokkenheid

Doe ik! In mijn agenda staan grote kruizen. Oké één koffie-afspraak, maar ik zal zorgen dat ik er ben, wanneer hij thuis komt. Kan hij zijn verhaal even kwijt. Mits daar niet alleen een “wel goed hoor” uitkomt, wanneer ik hem vraag hoe het is gegaan. Ook hangt er een proefwerkschema in de keuken, zodat hij kan zien dat ik echt héél erg betrokken ben. Oké nog vier tips te gaan.

4. Verstop je eigen onzekerheid

Zaai geen paniek! Probeer er op te vertrouwen dat hij het wel kan. Dat laatste gaat me wel lukken, maar ik vraag me serieus af wie er die dagen zenuwachtiger is? Mm, zal eens googelen naar een goede antistress meditatie op YouTube.

5. Moedig positief aan

Verwen je kind met kleine attenties. Maak zijn lievelingseten en breng vers fruit naar zijn kamer. Telt als attentie, de speciaal voor de proefwerkweek gekochte, enorme dure pot met energieboost-pillen mee?

6. Nodig uit tot gezonde ontspanning

Zorg er voor dat hij af en toe even naar buiten gaat voor frisse lucht. Dat maakt het hoofd leeg. Doen we! Als de geleerde stof er maar in blijft zitten en niet wegwaait, dan gaan we zeker tussen het leren door even naar buiten. Met de honden lopen of even een balletje trappen. Hé, dat is misschien wel een idee… ergens een ijsje halen of is dat juist weer ongezond?

7. Zorg voor voldoende slaap

Hij heeft minstens 8 uur slaap nodig. Kijk, die informatie ga ik hem natuurlijk niet vertellen. Ik heb namelijk al gezegd dat hij toch echt minstens 9 uur slaap nodig heeft om helemaal fit te zijn gedurende die periode. Dat laat ik maar zo…denk ik.

 

Artikel : 7 tips tegen proefwerkstress www.go-be.
Foto: simplevirtues.blogspot.nl

Geef een reactie