Paasbest: toch aantrekken of kou lijden?

Pasen zal waarschijnlijk op vele manieren gevierd worden. Een paasontbijt, misschien wel een bezoek aan de kerk, familiebezoek, eieren zoeken, paasbrunch, paasdiner, luisteren naar de Matthäus-Passion of films kijken over de kruisiging. Ieder op zijn eigen manier en eigen tradities.

Supermarkten

In ieder geval draaien de supermarkten op volle toeren om onze keukens te voorzien van de meest heerlijke en luxe ingrediënten om een heerlijke paasmaaltijd te bereiden.

Pasen is eigenlijk best dubbel

Als kind vond ik Pasen al heel dubbel. Ik was die donkere sombere wintermaanden zat en zeker mijn wintergarderobe. Ik popelde om mijn nieuwe voorjaarsoutfit aan te trekken. Helemaal fris en happy ging ik dan mee naar de kerk. Daar ging mijn vrolijke bui, wanneer de dominee met sombere stem het hele kruisigingsverhaal vertelde. Dat wij mensen, zondaren waren, maar dat die zonden allemaal vergeven werden. Best gek eigenlijk dat één man dat allemaal voor ons kon regelen. Niks vrolijks aan! Lichtelijk depri verliet ik dan de kerk, waar de gure voorjaarswind me haast uit m’n hemd blies.

Man, wat had ik het  koud

Met spijt als paasharen om mijn kop, was ik er weer in was getrapt om mijn veel te dunne nieuwe voorjaarskleding aan te trekken. Eenmaal uit de kerk werd de Passion aangezet, wat wel mooi was, maar daar werd je ook niet echt vrolijk van. Tijd om paaseieren te zoeken. Aha, wat vrolijkers. Met een smoesje dat het zonde was van mijn nieuwe kleren, gauw omkleden om vervolgens, in warme kleding, de blubber in te stappen.

Hoe kijkt men er nu tegen aan?

Het zal per gezin waarschijnlijk verschillen, maar ik denk dat de ware betekenis van Pasen niet meer zo zwaarbeladen is zoals vroeger. Pasen staat waarschijnlijk voor veel mensen meer in het teken van het bij elkaar zijn. Feestelijk versierde tafels met felgekleurde eieren, vrolijke paashaasjes en kippetjes. Paastakken, narcissen en blauwe druifjes in royale bakken op de tafel. Uitgebreid brunchen met zalm, heerlijk geurende croissants, roomboter, chocolade eitjes, waterige aardbeien, matzes en een goed glas wijn.

Nog in de Paassfeer komen

Dit jaar ben ik laat en moet nog een beetje in de paassfeer komen. Waarschijnlijk komt dat door de gure, winderige voorjaarsbuien die ons land hebben geteisterd. Maar de recepten liggen al klaar. Bezoek aan het tuincentrum voor de narcissen en blauwe druifjes staat gepland. De versieringen en lekkernijen worden zeker royaal ingekocht. Het zonnetje gaat vast hard haar best om met Pasen de laatste narigheid weg te schijnen. Misschien durf ik het toch wel aan om mijn nieuwe voorjaarsoutfit uit de kast te halen. Mmm, toch maar even, al is het maar voor de zekerheid, een grote zak hout halen voor de open haard en mijn allerwarmste wintertrui wassen en klaarleggen.

Vrolijk en zalig Pasen allemaal!

 

Foto:
Nationaal Archief

 

Laat een reactie achter