Wil jij ook zo graag verandering in je leven?

Het kriebelt en het jeukt. Je voelt dat het tijd word in je leven om verandering aan te brengen. Al heel lang loop je met dit gevoel rond, maar je weet niet hoe je het in gang kunt zetten. Je zit vast in je eigen angst voor vernieuwing, terwijl je lijf en je geest schreeuwen om wat anders. Je voelt je misschien wel ontevreden in je werk, in je huis, in je gezin of in je lijf. Nu is de tijd daar. Blaas het grauwe, stinkende stof uit je leven en ga weer genieten!

Maar waarom durven we niet?

De mens wordt al eeuwen geregeerd door angst voor vernieuwing. We weten wat we nu hebben, maar niet wat we straks gaan krijgen. Vaak moet er een radicale verandering plaatsvinden, waardoor we gedwongen worden om te veranderen. Oorlog of ontslag zorgen er voor dat we wel moeten vernieuwen. Dan pas worden we gedwongen om het roer om te gooien, want het oude is niet meer….

De onvrede gaat knagen

En dus blijven we vastzitten in ons oude patroon en doen we niet wat we het liefst zouden willen doen. De onvrede gaat knagen en knabbelt zo langzaamaan al het plezier weg. Misschien wel stiekem wachtend op die enorme ‘knal’ die ons dwingt om te vernieuwen. Maar moeten we wachten totdat we gedwongen worden? We kunnen toch zelf al beginnen met vernieuwingen aan te brengen?

Prikkel je fantasie

Met hele kleine veranderingen kun je al meer kleur aanbrengen in je leven, zodat er meer balans ontstaat. Het niet leuke deel wordt zo gecompenseerd met het wel leuke deel in je leven. Ontwikkel een nieuwe hobby. Struin je huis af naar lapjes stof en blaas het stof van je misschien wel verroeste naaimachine. Zoek in je keukenla naar afgekloven kleurpotloden en zet je eerste lijnen op een vel maagdelijk wit papier. Zoek op zolder naar oude verf en geef je meubels een vrolijke lik verf. Knip of scheur uit tijdschriften foto’s en plaatjes en maak daar een prachtige collage van. Sla vervolgens een spijker in de muur en hang het op.

Ga je zelf weer voeren

Ik merkte doordat ik mezelf ging ‘voeren’ met verschillende activiteiten, mijn leven niet alleen meer in balans kwam, maar ik mezelf ook gelukkiger voelde. Ik zocht op YouTube naar meditaties en vond hele verfrissende van Commit Happiness en hele rustige van Dick de Ruiter. Ik ging buiten wandelen en keek naar de natuur. Zag de vogels broeden en telde het aantal kuikentjes in de sloot. Snoof eens diep de voorjaarslucht op en kwam helemaal blij thuis. Ik deed mijn dagelijkse schrijfoefeningen eerst omdat het moest, maar kreeg er steeds meer lol in. Begon met boetseren en vond het heerlijk om het menselijk lijf te bestuderen met al haar rondingen, spieren en pezen.

Geluk kun je dus zelf creëren?

Dat denk ik echt! Doordat je kleine vernieuwingen in je leven toestaat, sta je meer open voor de echte veranderingen. Je hoef je je leven dan niet langer te laten beheersen door ‘angst’ voor vernieuwing maar verwelkom je het!

 

Foto:
Nationaal Archief

 

 

 

2 Comments

 • Je hebt heel inspirerend geschreven, Rovers.

  Heel herkenbaar dat vuur, maar nu even niet.
  Het pad van deze cursus zal ik eens aflopen, hoe dan ook.

  Houd deze geestdrift vast en je zult stralend de allerlaatste les insturen. Veel succes!

  Riny

  • Dank je wel Riny, zet ‘m op en laat je inspireren!

Laat een reactie achter