Zin in een jaren 50 feestje?

Het huis glimt en blinkt. Een gevulde gebakschaal staat klaar. Ik vier vandaag een feestje wat vroeger heel anders ging.

Visite in de jaren 50

Viel er wat te vieren of ging je gewoon op visite bij de buren, dan ging daar wel wat voorbereiding aan vooraf. Hoezo spontaan binnenploppen ? Nee, dat ging toch heel anders. De huiskamer werd ‘s morgens van onder naar boven gesopt. Er werd gestoft en gezogen. Kussens werden buiten uitgeklopt en net zo lang op de bank herschikt, totdat het eruit zag alsof het zo uit een magazine kwam. Na de avondmaaltijd ging men snel naar boven om zich te verkleden. Haren werden gekapt. Stropdassen gestrikt.

Hapjes voor de visite

Het is bijna tijd. In de keuken werd een keurig gestreken schort voorgebonden, zodat de ‘zondagse’ kleding niet vies werd. Gauw de gevulde eieren uit de koelkast halen, de ham om de augurken wikkelen en de pinda’s in de schaaltjes doen. Toch maar vast de kaas in blokjes snijden en de leverworst in royale plakken op de schaal verdelen. Nog tien minuten te gaan. De koffie werd snel gezet en de gebakjes feestelijk op de gebakschaal gedrapeerd. Stipt om acht uur klinkt het geluid van de voordeurbel.

Rovers jaren 50 stijl

Ik zou het vandaag eigenlijk ook moeten doen, want ik heb immers wat te vieren. Zal ik vandaag zo’n heerlijke jaren 50 jurk aantrekken? Dan bind ik een keurig gestreken schort voor en hanteer ik behendig en charmant mijn stofzuiger op hoge hakken. Uiteraard heb ik mijn krulspelden nog in, wat bij elkaar gehouden wordt door zo’n doorzichtig haarnetje. Mm, waarschijnlijk zullen ze in de supermarkt wel raar opkijken wanneer ik zo bij de kassa de augurken, de kaas en de leverworst ga afrekenen.

Toch maar een digitaal jaren 50 feest 

Oké, misschien vier ik het niet met plakjes worst en kaas, maar gaan we met het gezin ergens lekker lunchen. Het is voor mij feest. GT Rovers (ik dus) publiceert vandaag haar 100e blogpost. Op naar het tienvoudige. Ik hoop dat jullie hier ‘nog lang getuige van moge’ zijn….

 

Foto
Nationaal Archief

4 Comments

Geef een reactie