Potstro…dat is luie wievenkost

Afbeeldingsresultaat voor keukenstroopPotstro: boekweitpap met stroop. Het wordt ook Stip in ‘t Gat, Roerom of Potstroop genoemd. Maar is het eigenlijk wel lekker?

Hoezo luie wievenkost?

In de tijd dat arbeiders na een dag hard werken thuiskwamen, verwachten ze natuurlijk wel een behoorlijke warme maaltijd van hun vrouw. Het gebeurde natuurlijk wel eens dat de vrouw geen tijd had gehad om te koken. Of misschien had ze net iets te lang met de andere vrouwen uit het dorp staan kletsen. Als de wiedeweerga rende ze de keuken in om dan maar snel Potstro te maken. Omdat het koken van de pap een fluitje van een cent was, werd het dus luie wievenkost genoemd.

Wat is het…Potstro?

Zat het gezin eenmaal aan tafel, dan werden er een paar flinke lepels van de dikke stevige boekweitpap op het bord geschept. In het midden werd een kuil gemaakt. Daar schepte men de uitgebakken spek in. Als kers op de taart goot men er een flinke scheut stroop overheen. Zo was het een warme en toch stevige kost die hartig en zoet tegelijkertijd was.

Potstro net even anders

Soms verving men het boekweitmeel door bloem en werd het spek en de stroop vervangen door een flinke klont boter en een paar eetlepels suiker. Dan werd het een simpel, maar lekker zoet nagerecht.

Hoe komt men aan Stip in ‘t gat?

Stip is afgeleid van het werkwoord ‘stippen’ wat weer kort indopen betekent. Met de lepel nam men een schepje van de buitenkant van de boekweitberg en doopte dat in het kuiltje met de spekjes en stroop. Tatáá…Stip in ‘t gat.

Wil je zelf eens potstro maken?

Ingrediënten:

  • 150 g boekweitgrutjes
  • 200 g mager rookspek
  • 1 liter karnemelk of melk
  • 1 mestpuntje zout
  • Eventueel stroop

Bereiden:

  • Snijd het spek in dobbelsteentjes.
  • Doe de boekweitgrutjes met het zout in een pan.
  • Voeg al roerend scheutje voor scheutje de (karne)melk erbij.
  • Blijf roeren terwijl je de (karne)melk en de grutjes/meel aan de kook brengt.
  • Laat het 15 minuten op een laag pitje doorkoken. Nu en dan even roeren. Schep de boekweitgrutjespap in een diep bord. Bak de spek uit.
  • Maak een kuiltje in de pap en doe daarin wat uitgebakken spekjes (eventueel met het spekvet).
  • Giet er een lekkere scheut stroop overheen.

 

 

 

 

 

 

(Visited 1.366 times, 1 visits today)

Eén gedachte over “Potstro…dat is luie wievenkost

  • 23 oktober 2017 om 02:03
    Permalink

    spek was voor de boeren,margarine voor de arbeiders.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *