Vergeten beroep: een porder

Vergeten beroep: een porder. Wat deed je wanneer je echt op tijd op je werk moest zijn of een belangrijke afspraak had? Precies! Dan huurde een ‘porder’ in.

Het beroep ‘porder’

Wat doet u voor ’n werk? “Ik ben een porder”. Toch is dat een heus beroep, wat vaak generaties lang in families voorkwam. Het is waarschijnlijk ontstaan vanaf de industriële revolutie. Vanaf die tijd moesten werknemers op een bepaald tijdstip op hun werk verschijnen. Het is bekend dat er zelfs bedrijven ‘porders’ inhuurden, zodat ze zeker wisten dat hun werknemers op tijd op hun werk verschenen.

Waarom geen wekker?

Heel simpel, die was er nog niet! De eeuwen ervoor leefde men gewoon met de natuur. Ging de zon op, dan ging men aan het werk. Of men luisterde (weer wat later) naar het luiden van de kerkklokken. Voor 20 tot 25 cent per week wist je zeker dat je niet te laat zou komen. De porder ging namelijk echt niet weg voordat er een slaperig gezicht achter het raam of bij de voordeur te zien was.

Hoe werkte een porder?

De mannelijke of vrouwelijke porder stond voor dag en dauw op. In de hand een lange hengelstok, zodat men op het slaapkamerraam kon tikken. Vaak droeg men ook een sleutelbos met daaraan huissleutels van diegene die echt letterlijk zijn bed uit gepord moest worden. En een porstok om op deurposten of deuren te porren. In de donkere wintermaanden droeg men natuurlijk ook een lantaarn.

Hoe kwam de porder op tijd?

Niet iedere porder had een natuurlijk ingebouwde wekker. Het kwam dus voor dat een porder een collega porder inhuurde om zelf niet te laat te beginnen met porren. Iedere porder had zijn eigen wijk, wat bestond uit zo’n 30 tot 100 klanten. De meeste porders hadden er vaak nog een baan naast, omdat het inkomen echt te laag was. Er waren veel vrouwelijke porders. Meestal weduwes die het toen niet echt breed hadden. Moet je nagaan. Midden in de nacht als vrouw alleen door de donkere straten? Brrr.

Einde van het beroep porder

Zo rond WOII kwam er een einde aan het beroep van de porder. De wekker had haar intrede gedaan en kostte toen zo’n 75 cent. Een porder, daar betaalde men 25 cent per week voor. Dus…..

 

Foto
Commons Wikimedia

Laat een reactie achter