Door Safety Hood kunnen levens worden gered

Beschermd door Garret Morgan’s uitvinding de Safety Hood stapt vandaag de dag menig brandweerman de vlammenzee in om levens te kunnen redden. Wist je dat deze belangrijke uitvinding gewoon uit een naaiatelier komt? 

Uitvinder Garrett Morgan

Werd geboren op 4 maart 1877 in Parijs, Kentucky (Amerika). Als zoon van voormalige slaven, was Garrett bijzonder gedreven. Als jonge jongen werkte hij na de lagere school op een boerderij. In zijn tienerjaren verhuisde hij naar Cincinnati waar hij een mentor inschakelde om Engelse grammatica te studeren. Bijzonder want hij was niet eens naar de middelbare school geweest. Op zijn 18e ging hij in een kledingfabriek in Cleveland werken als reparateur van naaimachines. Door zijn kundigheid werd hij al gauw door verschillende bedrijven om hulp gevraagd.

Eigen zaken

In 1907 opende hij zijn eigen naai-apparatuur en reparatiewerkplaats. Twee jaar later had hij meerdere bedrijven met ruim 32 medewerkers in dienst. Daar werden jassen, pakken en jurken genaaid op machines die hij zelf had gemaakt. Garrett heeft in die jaren verschillende belangrijke uitvindingen gedaan. Nu richten we ons nu op de Safety Hood. Hoe kwam hij daar dan op als eigenaar van naaiateliers?

Het was 1912

Garrett las in de krant het verschrikkelijke nieuws over een enorme brand in een kledingfabriek. Doordat er nog geen ademhalingsapparatuur bestond, konden de mensen niet gered worden uit de vlammenzee. Er vielen daardoor heel veel doden. Garrett ging achter zijn tekentafel zitten en ontwierp de Safety Hood. Met uiterst minieme steekjes werd de stof aan elkaar genaaid, zodat het de rook zou buitensluiten. Het venster in de kap maakte hij van brandwerend materiaal. Oké, maar hoe nu adem te halen? Na verschillende leerde hij dat de meest schone lucht laag op de grond was. De giftige gassen gingen juist omhoog. Aan de kap bevestigde hij buizen die laag op de grond hingen. Door aan de onderkant natte sponzen te bevestigen werd de lucht enigszins gefilterd. Bovenop de kap bevestigde hij een pijpje waar de uitgeademde lucht door kon ontsnappen. De drager van de Safety Hood kreeg nu enkele minuten de tijd om op zoek te gaan naar mogelijke slachtoffers in de dikke, soms giftige rook.

Niemand had interesse

Wat Garrett ook probeerde niemand had interesse, wat mede kwam omdat hij zwart was. Erg maar waar moest hij zelfs een blanke man inhuren die zogenaamd Garrett Morgan. Hij speelde dan het ‘knechtje’ om zijn eigen pak te laten zien. Tot de noodlottige dag op 24 juli 1916 aanbrak. Er vond een explosie plaats in een tunnel onder Lake Erie. 32 werknemers zaten vast onder de grond. Door de rook, stof en de giftige gassen durfde niemand naar binnen te gaan om de arme stumpers te redden van de dood. Opeens dacht iemand aan de uitvinding van Garrett. Hij werd gebeld en niet veel later arriveerde hij met zijn Safety Hood. Maar wie durfde zijn leven te riskeren om de Safety Hood op te zetten en naar binnen te gaan?Garrett Morgan, diens broer Frank en zijn opgetrommelde buurman Tom Clancey zette gedrieën resoluut de kap op en stapte naar binnen. Na heel veel spannende minuten keerde de mannen terug met een nog levend slachtoffer op de rug.

Heel de wereld aan de Safety Hood toch?

Garrett ontving behalve een gouden medaille met zelfs diamanten erop ook verschillende onderscheidingen. Ruim 500 brandweerkazernes bestelde daardoor zijn Safety Hood. En toch werd menig bestelling afgebeld. Waarom? Erg genoeg liet men toen blijkbaar liever mensen onnodig sterven dan een bestelling te plaatsen bij een zwarte zakenman! Gelukkig werd zijn uitvinding door het Amerikaanse leger gebruikt gedurende giftige gasaanvallen in WOI en heeft het duizenden soldaten het leven gered. En zo komen de brandweermannen vandaag de dag aan hun uitrusting.

 

Meer lezen:

Garrett Morgan


http://inventors.about.com/od/mstartinventors/a/Garrett_Morgan.htm
http://www.ric.edu/faculty/rpotter/morgan.html
Foto’s: http://www.ric.edu/faculty/rpotter/morgan.html

 

Laat een reactie achter