Hoe komen we eigenlijk aan nieuwjaarsdag?

Wat een zooitje was nieuwjaarsdag eeuwen geleden zeg! De Germanen vierden het in de winter, de Romeinen weer in de lente. Maar opeens werd nieuwjaarsdag op 1 januari gevierd. Huh?

Barbaarse tradities

Lekkere jongens waren die Babyloniërs zeg. Een beetje hun goden in het ootje nemen. Ze dachten namelijk dat de goden het op nieuwjaarsdag op hun koning voorzien hadden. Dus wat doe je dan om dat te voorkomen? Door heel stiekem een slaaf op de koningstroon te zetten en deze te vereren alsof hij de koning was. Wanneer de goden aan het einde van de dag besloten hadden om deze koning toch maar te sparen, daarvoor moesten ze natuurlijk wel bedankt worden. En hoe kun je dat het beste doen? Precies….door de tot één dag gekroonde koning aan hen te offeren.

Germaans Nieuwjaar

De Germanen, die hielden wel van een feestje. Er werden grote vreugdevuren aangestoken en lekker veel herrie gemaakt om de eventueel rondvliegende demonen te verjagen. Natuurlijk hoort bij een goed feest veel eten en drinken… heel veel drinken! In al dat feestgedruis moest vooral niet vergeten worden om de goden te bedanken voor het goeds van het afgelopen jaar en werden er heel wat dieren geofferd. De Germanen geloofden er namelijk heilig in dat hun goden dan naar de aarde zouden afdalen om als dank voor de vele offers hun weldaden (‘de beste wensen’) te verspreiden.

Nieuwjaarsdag moest echt anders

Bij de Romeinen was nieuwjaarsdag echt een zooitje. Zij vierden het nieuwe jaar wanneer de lente begon. Op zich best logisch, maar ja die dag verschilde werkelijk ieder jaar. Julius Caesar hield blijkbaar van een beetje structuur en vond dit alles maar verwarrend. Hij liet daarom vastleggen dat het begin van het nieuwe jaar op 1 januari gevierd zou worden. Januari (Ianuarius) komt namelijk van de god Janus. Een god die werd afgebeeld met twee gezichten. Het ene gezicht keek naar het verleden en het andere naar de toekomst. Janus werd gezien als de God van alle begin en de overgang van oud naar nieuw. Perfect dus om op de eerste dag van Ianuarius het nieuwe jaar te vieren. De mensen blij en de god Janus blij.

Nieuwjaarsdag op 1 januari ook in Europa

Wij danken nieuwjaarsdag dus aan de Romeinen. Zij hadden toen veel landen in Europa en het Noordelijk deel van Afrika in hun bezit, waardoor ook in die landen de viering van de eerste dag van het nieuwe jaar op 1 januari werd ingevoerd.

 

 

Commons Wikimedia

 

 

Geef een reactie