USS Nautilus eerste nucleaire duikboot

USS Nautilus is de eerste nucleaire duikboot die op 3 augustus 1958 onder het ijs van de Noordpool vaart. Ze is eigenlijk überhaupt de eerste duikboot ter wereld die weken onder water kan blijven!

Waarom een nucleaire duikboot?

Wat had men geleerd over de duikboten in WOII? De boten konden niet diep genoeg, waren niet snel genoeg en konden niet lang genoeg onder water blijven. Daardoor waren ze veel te kwetsbaar tijdens bombardementen. Daar moest echt verandering in komen. Amerika ging achter de tekentafel.

De USS Nautilus werd gebouwd

In juni 1951 keurde het Amerikaanse congres de bouw van een nucleaire onderzeeër goed. Admiraal Hyman G. Rickover, een in Rusland geboren ingenieur, kreeg de leiding over de bouw van de bijna 100 meter lange duikboot. De Italiaan Enrico Fermi (nog zo’n briljant brein) zorgde samen met zijn team voor de ontwikkeling van een eerste Westerse werkende kernreactor. Een jaar later werd het schip de USS Nautilus genoemd en kreeg het de code SSN-571.

presidentsvrouw Mamie Eisenhouwer breekt een fles champagne over de boog van het schipDoop en tewater lating

President Harry S. Truman legde in 1952 de kiel van de boot. Twee jaar later op 21 januari 1954 brak presidentsvrouw Mamie Eisenhouwer een fles champagne over de boog van het schip en gleed ‘s werelds eerste nucleaire onderzeeboot de rivier de Theems (Groton, Connecticut) in.

Eerste vaart van de Nautilus

Pas op 17 januari 1955 was de bouw volledig afgerond en vertrok de boot voor een proefvaart naar volle zee. Onderweg werd het historische bericht “Op weg op nucleaire kracht” verzonden. Na heel wat mijlen gevaren te hebben en na heel wat testen, kon men het definitief bevestigen. Radar en patrouillevliegtuigen konen nu niets meer uitrichten tegen duikboten die weken lang onder water konden blijven. Project geslaagd!

Onder het ijs van de Noordpool

De USS Nautilus begon aan haar reis op 23 juli 1958 vanaf Pearl Harbor. Tijdens de tocht waren er 116 mannen aan boord. Na een tocht van 1800 kilometer kwam de boot op 3 augustus 1958 tussen Spitsbergen en Groenland weer boven water. Dat zal voor menig bemanningslid vast klotsende oksels hebben opgeleverd, want ze zaten als ratten in een val in een nucleaire boot onder een dikke laag ijs. Brrr!

Museumboot

Na een diensttijd van 25 jaar en 500.000 mijl gevaren te hebben, werd de Nautilus op 3 maart 1980 ontmanteld. Vanaf 1986 ligt dit historische juweeltje in het Submarine Force Museam in Groton (Connecticut), waar ze tot op de dag van vandaag als museumboot te bezichtigen is.

 

 

Meer lezen:
http://www.nieuwsdossier.nl/scheepvaart/uss-nautilus-voltooit-tocht-onder-de-noordpool
http://www.klaarvooronderwater.nl/kvo/Kvo-92.pdf
http://www.history.com/this-day-in-history/uss-nautilus-commissioned
Foto’s:
https://amphilsoc.org/exhibits/nautilus/images/big/skate1959.jpg

The Launch of the USS Nautilus – Today in History: January 21


http://www.pigboats.com/saga/subsaga_p7.html

 

Geef een reactie