Mini een typische dames auto?

Dat dit ‘snoepje’ in 1959 voor het eerst op de Britse markt kwam, hebben we eigenlijk te danken aan het gedonder bij het Suezkanaal in de jaren 50. De eerste Morris Mini Minor was goedkoop en zuinig, maar had wel een upgrade nodig! 

Als een vis in het blik

Soms voelde dat zo, als een sardientje in een blik, wanneer men op de snelweg tussen twee vrachtauto’s in kwam te rijden. Of wat te denken wanneer er over een bobbel in het wegdek werd gereden. Menig hoofd heeft vast het dak weleens gevoeld. Dat de Mini, tot op de dag van vandaag, nog steeds een populaire auto bij de dames is, was toen zeker niet de hoofdgedachte van BMC (British Motor Corporation).

Sir Alec Issigonis ontwierp

Vanwege de schaarste en zelfs het op rantsoen zetten van brandstof  in 1956, daalden de verkoopcijfers van grote benzine slurpende auto’s enorm. Ontwerper Sir Alec Issigonis bedacht een ‘uniek’ ontwerp. Hij plaatste de motor ‘dwars’ en zette de versnellingsbak onder de motor om zo toch voldoende ruimte te hebben voor vier personen. De eerste Austin Seven en de Morris Mini Minor reden in 1959 voor iets meer dan duizend gulden de fabriek uit.

Metamorfose

De Mini was niet meteen een succes. De verkoop verliep matig, waardoor er al heel snel een stationcar en een kleine bestelwagen volgde. Het echte succes kwam pas toen John Cooper, die enthousiast was over de sublieme wegligging, een beetje ging sleutelen aan het karretje. Hij voerde de motor eens lekker op. Bevestigde een spoiler hier en een grilletje daar. Een paar stoere strepen erop et voilà… een heuse raceauto. De vurige Mini Cooper was geboren en won in 1964, 1965 en 1967 onder andere de legendarische Monte Carlo rally.

De Mini in Nederland? 

Behalve de Italianen met hun ‘Innocenti’ en de Australiërs met hun ‘Clubman’, hebben heel wat landen meegewerkt aan het produceren van de Mini. Sinds 17 juli 2014 wordt de Mini Born geproduceerd in de voormalige Nederlandse Nedcar fabriek.

Mini weetjes

Wist je dat de Mini door Britse agenten in burger werd gebruikt? Beroemdheden zoals Twiggy, Ringo Star en Madonna een bijdrage hebben geleverd aan de populariteit van deze auto? De Mini zelfs een glorieuze hoofdrol heeft gespeeld in de film ‘The Italian Job’ en niet te vergeten diverse hoofdrollen in de films van Mr. Bean heeft gehad?

 

Foto:
Nationaal Archief

Geef een reactie