Kinderspeelgoed Playmobil

De eerste Playmobilfiguurtjes waren maar 7,5 centimeter groot, lachten altijd en werden dankzij een Nederlander een wereldwijd succes.

Lachend maar zonder neus

Hans Beck, hoofd van de afdeling Ontwikkeling van de speelgoedfabrikant Geobra Brandstätter uit Zirndorf (Duitsland), kreeg begin jaren zeventig de opdracht om nieuw klein speelgoed te ontwikkelen. Beck bestudeerde het speel- en tekengedrag van kinderen en ontwierp kleine mannelijke poppetjes, bedoeld voor kinderen tussen de vier en twaalf jaar. Ze pasten precies in een kinderhand en konden het lijfje buigen en ook met het hoofd en de armen draaien. De gezichtjes kregen een vriendelijke uitstraling, echter zonder neus, omdat kinderen die vrijwel nooit tekenden. Het duurde vervolgens toch nog drie jaar voordat zijn ontwerp in productie werd genomen.

Dankzij een Nederlander bekend

In 1974 was het eindelijk zover en werden een bouwvakker, een ridder en een indiaan met enkele accessoires geïntroduceerd op de internationale speelgoedbeurs in Neurenberg. De reacties op de eerste Klicky’s, zoals ze toen nog heetten, waren lauw. Totdat de Nederlander Otto Simon, eigenaar van de destijds grootste Europese speelgoedgroothandel de stand bezocht. Hij was direct enthousiast en bestelde bijna één miljoen exemplaren. Simon en Brandstätter lanceerden samen een tv-commercial, waardoor Playmobil in ons land direct aansloeg. In 1976 introduceerde Playmobil het eerste vrouwenfiguurtje, in 1979 kwamen er poppetjes met een andere huidskleur en in 1981 kleine kinderfiguurtjes met draaibare handen, die de volwassen poppetjes overigens pas een jaar later kregen.

Weetjes

Inmiddels zijn er meer dan drie miljard Playmobil-figuurtjes geproduceerd met nog veel meer accessoires. Er zijn vijf Playmobil-themaparken in de wereld. Het bestverkopende figuurtje is de Duitse kerkhervormer Maarten Luther met ongeveer 75.000 verkochte exemplaren. In 2011 gebruikten Nederlandse trainers in Kunduz (Afghanistan) heel slim Playmobil om plaatselijke politiemensen op te leiden, wat het satirische tv-programma ‘Koefnoen’ weer inspireerde tot het maken van een parodie op de Playmobiele Brigade.

 

Foto: Copyright PLAYMOBIL©

 

Geef een reactie