Haverwortel: een vergeten groente

Haverwortel is zo’n typische groente die vroeger mega populair was, maar tegenwoordig totaal vergeten is. Best jammer, want de plant is super gezond.

Super gezond

De 60 centimeter hoge plant is niet alleen een gezonde voedingsbron, boordevol calcium, ijzer en vitamine B1, B2 en C, het is tevens een geneeskrachtig kruid wat goed voor de lever en de galblaas is. En het werkt ook nog eens vochtafdrijvend. Niet voor niets gebruikten onze oosterburen het gezegde: ‘Habermark macht d’ Bube stark’ (haverwortel maakt de jongen sterk). De wortels werden overigens in schaarste tijden gebrand en als koffiesurrogaat gebruikt.

Keukenmeidenverdriet

Het bijzondere aan deze tweejarige plant is dat de prachtige blauwpaarse bloemen zich bij warm zonnig weer alleen ‘s ochtends openen. Haverwortel wordt overigens ook wel paarse morgenster, armensluisasperges, oesterplant of boksbaard genoemd. Het werd tot in het midden van de zestiende eeuw overal in Europa verbouwd. In Groot-Brittannië werd het pas vanaf de achttiende eeuw populair en daar wordt het nog steeds gegeten. In ons land werd de haverwortel langzaamaan verdrongen door de schorseneren. Voor het bereiden moeten eerst de wortels worden geschild. Het liefst onder water, want de plant scheidt een wit, plakkerig melksap af dat anders sterk aan de handen blijft plakken. Haverwortel kreeg niet voor niets de bijnaam keukenmeidenverdriet omdat de dames na het schillen zulke vieze, plakkerige handen kregen, dat ze daarmee ‘s avonds moeilijk hun vrijer onder ogen konden komen.

Smaakt naar oesters

Wie zin heeft in deze groente met de smaak van oesters, zal die toch echt zelf moeten gaan verbouwen, in de zon op goed bemeste grond. Het zaaien gebeurt van maart tot mei. De wortels zijn oogstbaar van oktober tot februari. De zaden zijn na de bloei heel eenvoudig zelf te winnen. Doe dat wel op tijd want zodra de wind vat krijgt op de kleine pluizenbollen, dan staat er het jaar daarop echt wekenlang haverwortel op het menu.

 

Foto:
Wikimedia.org

2 Comments

    • Via internet kun je vast zaadjes bestellen. Veel succes met zaaien.

Laat een reactie achter