Roemruchte ontvoeringszaken

Nederland werd in de jaren zeventig en tachtig opgeschrikt door een aantal heftige en tragische ontvoeringszaken.

Tiede Herrema

Op 4 oktober 1975 werd de toen in Ierland wonende Nederlandse zakenman Tiede Herrema gekidnapt. Zijn twee ontvoerders eisten de vrijlating van een drietal IRA-gevangenen. Na achttien dagen werd zijn verblijfplaats gelokaliseerd. Het woonhuis waarin hij gevangenzat werd vervolgens zeventien dagen door de politie belegerd. Uiteindelijk wist Herrema zijn ontvoerders ervan te overtuigen dat ze beter konden kiezen voor strafvermindering in ruil voor zijn vrijlating.

Maup Caransa en Toos Van der Valk

De eerste ontvoering op Nederlandse bodem, waarbij het motief alleen losgeld betrof, was die van de Amsterdamse zakenman Maurits (Maup) Caransa op 28 oktober 1977. Nadat hij zelf met zijn ontvoerders over het losgeld van tien miljoen gulden had onderhandeld, werd hij vijf dagen later weer vrijgelaten. Hoewel zijn kidnapping geclaimd was door de Rote Armee Fraktion, zijn de daders nooit gepakt. Heel Nederland volgde via de televisie de ontvoering van Toos van der Valk op 26 november 1982. Na 21 zenuwslopende dagen werd ze weer vrijgelaten en werden haar negen ontvoerders uiteindelijk in het buitenland opgepakt.

Freddy Heineken en chauffeur Ab Doderer

Spraakmakend was de ontvoering op 9 november 1983 van biermagnaat Freddy Heineken en zijn chauffeur Ab Doderer. Er werd door de heren Cor van Hout, Willem Holleeder, Frans Meijer en Jan Boellaard 35 miljoen gulden geëist. Na 21 dagen was de ontvoering voorbij. Het zou echter nog enige tijd duren voordat de naar het buitenland gevluchte Cor van Hout en Willem Holleeder uiteindelijk in de Nederlandse gevangenis belandden.

Gerrit-Jan Heijn

Vanaf 9 september 1987 werd Nederland maandenlang in het ongewisse gehouden wat betreft de ontvoering van Ahold-topman Gerrit-Jan Heijn. Als teken van leven ontving zijn familie twee ingesproken cassettebandjes, een vinger en zijn bril. Pas op 6 april 1988 werd zijn ontvoerder Ferdi Elsas opgepakt. De familie van Gerrit-Jan Heijn kreeg toen te horen dat Heijn vrijwel direct na zijn ontvoering was doodgeschoten.

 

Foto: Freddy Heineken en Ab Doderer kort na hun vrijlating
Nationaal Archief

Laat een reactie achter