Stripheld Tom Poes

Tom Poes is een Nederlands stripfiguur uit de hand van Marten Toonder (1912-2005). Lees terug over de slimme kater, heer Bommel en de andere personages.

Fantastisch taalgebruik

Dagblad De Telegraaf moest in de oorlog de Amerikaanse stripreeks Mickey Mouse beëindigen en vroeg Marten Toonder in 1941 een  vervangende stripverhaal te verzorgen. Toonders echtgenote, auteur en illustrator Phiny Dick, verzon de naam van het hoofdpersonage Tom Poes. Aanvankelijk was het een kinderstrip voor de jeugd vanaf tien jaar. Door de humor, de bijzondere verhaspelingen van spreekwoorden en gezegdes en het fantastische taalgebruik van Toonder (met woorden als: ‘minkukel’, ‘kommer en kwel’ en ‘zielenknijper’) werd de strip later zeer geliefd bij volwassenen. In het derde avontuur verscheen de tweede hoofdpersoon: de naïeve en enigszins domme beer Olivier B. Bommel. Die werkte zich vaak in de nesten, waar zijn ‘jonge vriend’, de kleine slimme kater Tom Poes hem weer uit moest halen.

Gedenkwaardige personages

Heer Bommel woonde met zijn trouwe bediende Joost in zijn ‘voorvaderlijke slot’ kasteel Bommelstein. Joost bereidde daar vaak een eenvoudige doch voedzame maaltijd, verexcuseerde zich vaak bij Bommel met: ‘als u mij wilt verschonen’ en keek regelmatig te diep in het glaasje. Toonder bedacht nog meer gedenkwaardige personages. Commissaris Bulle Bas die Bommel op de bon slingerde met: ‘Je bent er gloeiend bij, Bommel. Wat is je naam?”.  Levensgenieter Wammes Waggel die erwtensoep en warme worstjes in de woestijn probeerde te verkopen. De chaotische wetenschapper professor Prlwytzkofski, de altijd even correcte ambtenaar Dorkoper, de schilder Terpen Tijn en de opportunistische burgemeester Dirk Dickerdack. Bommels adellijke buurman markies De Canteclaer en de enigszins onbehouwen kapitein Wal Rus. Met het jawoord van Bommel en zijn schattige buurvrouw Anne Marie Doddel, door Bommel liefdevol Doddeltje genoemd, kwam er in 1986 een einde aan de 177 avonturen van heer Bommel en Tom Poes. De toen 73-jarige Toonder had vele jaren zeven dagen per week aan zijn strips gewerkt en wilde het wat rustiger aan gaan doen. Hij overleed op 93-jarige leeftijd in zijn slaap.

 

Foto:
Nationaal Archief

 

Laat een reactie achter