Sjakie en de chocoladefabriek 50 jaar geleden verfilmd

Sjakie en de chocoladefabriek wordt gezien als een van ’s werelds beste kinderboeken ooit. Ontsproten uit het fantasierijke brein van de Britse schrijver Roald Dahl (1916-1990).

Humoristisch en spannend boek

Hij werd in Wales geboren als kind van Noorse ouders. Op driejarige leeftijd overleed zijn tienjarige zus en een maand later zijn 57-jarige vader. Volgens vaders wens volgde hij Engels onderwijs waaronder op de kostschool Repton in Derbyshire. Daar stuurde een chocoladeproducent nieuwe chocolade naartoe die door de leerlingen getest konden worden. Dat was een latere inspiratiebron voor Dahl’s derde kinderboek ‘Sjakie en de chocoladefabriek’ (1964). Een humoristisch en spannend verhaal dat, dit jaar precies vijftig jaar geleden, in 1971 werd verfilmd als ‘Willy Wonka & the Chocolate Factory’ en in 2005 als ‘Charlie and the Chocolate Factory’. In september 2020 verscheen alweer de honderdste druk.

Gouden ticket

Sjakie Stevens woont met zijn ouders en vier bedlegerige grootouders in een piepklein huisje; ze zijn straatarm. In de krant lezen ze dat de excentrieke chocoladefabrikant Willy Wonka een wedstrijd uitschrijft, waarbij hij vijf gouden wikkels om zijn chocoladerepen heeft gedaan. De vinders krijgen een exclusieve rondleiding door de fabriek. Sjakie is een van de gelukkigen en neemt opa Jakob mee. De andere vier kandidaten zijn de moddervette Casper Slik, de kauwgometende Violet Beauderest, de arrogante Veruca Peper en tv-verslaafde Joris TeeVee. Ze komen in een wonderbaarlijke wereld terecht van eetbare bloemen, chocoladewatervallen, aflikbaar behang en opstijgbare priklimonade. Ook zijn er Oempa-Loempa’s, een volk afkomstig uit Loempaland dat in deze curieuze fabriek woont en werkt. Door gulzig- en hebberigheid komen de vier kandidaten flink in de problemen, waarna ze door de Oempa-Loempa’s worden afgevoerd. Sjakie blijft als enige over en wordt Willy Wonka’s opvolger. In Roald Dahls allereerste script waren eigenlijk vijftien kinderen in de fabriek, maar niet alle verhalen bleken even geschikt voor de jeugd uit die tijd. In 2005 werd alsnog een extra hoofdstuk over Miranda Parker aan het boek toegevoegd.

 

Foto
Flickr.com

Laat een reactie achter