Cabaretier Wim Sonneveld

Willem ‘Wim’ Sonneveld is bekend door zijn melancholische liedje ‘Het Dorp’, maar ook door zijn typetjes Willem Parel, Frater Venantius en Nikkelen Nelis.

Zelfs succesvol in Amerika

Wim is in 1917 in Utrecht geboren. Op zijn vijfde verloor hij zijn moeder en vanaf dat moment moest het hele gezin in vaders kruidenierszaak helpen. Na enkele baantjes kwam hij uiteindelijk bij het toneel terecht. Daarna volgde een carrière van zingen in Parijse nachtclubs tot het geven van shows met zijn eigen cabaretgroep. Behalve door zijn Franse chansons werd hij bij het grote publiek bekend om zijn hilarische typetje Nikkelen Nelis, dat hij in het succesvolle Vara-radioprogramma ‘Showboat’ speelde. In 1956 vertrok Wim naar Amerika, waar hij onder meer als filmacteur naast Fred Astaire optrad. In 1960 haalde hij de musical ‘My Fair Lady’ naar Nederland waarin hij twee jaar de hoofdrol van professor Higgins speelde. In 1964 startte hij met zijn eigen onemanshow, met liedjes als ‘Katootje’ en ‘Aan de Amsterdamse grachten’. In de musical ‘Ja zuster, nee zuster’ zong hij samen met Leen Jongewaard het onvergetelijke duet ‘In een rijtuigie’.

Geaardheid taboe

Zijn privéleven met zijn levenspartners Huub Janssen en Friso Wiegersma hield hij voor de buitenwereld flink afgeschermd. Hoewel Wiegersma hem hielp met zijn shows en aan aantal liedjes voor hem schreef, waaronder ‘Het Dorp’ en ‘Moeder ik wil bij de revue’, bleef hij achter de schermen. Wim reisde regelmatig heen en weer tussen zijn huis in Frankrijk en zijn optredens in Nederland. Op 20 februari 1974 kreeg hij in de auto een hartaanval, waarna hij in het ziekenhuis belandde. Het wekenlange herstellen, het maken van nieuwe plannen en het voornemen om nooit meer een toupet te dragen, mochten allemaal niet meer baten. Op 8 maart 1974 overleed hij op 56-jarige leeftijd aan een tweede hartaanval. Vergeten werd hij niet. Zijn liedjes worden nog altijd gecoverd, er verschenen vele boeken over hem en straten, pleinen, een theaterzaal en een brug dragen zijn naam.

 

Foto:
Nationaal Archief

1 Comment

  • Ik heb een groot album van Wim Sonneveld,hoewel je kunt ze niet meer kopen,alles is now disc,maar met mijn platen speller kan ik nog altijd luisteren naar Wim Sonneveld met zijn beglijders.En natuurlijk kijken we ook vaak name willy Wonka and the Chocolate factory.

Laat een reactie achter