Oma’s gevulde eitjes

Herkennen we ‘m nog oma’s gevulde eitjes die we altijd maakten voor de verjaardagsvisite? Zo lekker ouderwets, zo snel gemaakt en oh zo lekker.

Een wereldberoemde lekkernij

Niet alleen in onze welbekende ‘verjaardagskring’ werd de schaal met gevulde eitjes vroeger doorgegeven. Nog steeds zijn ze bij onze zuider- en oosterburen een zeer geliefd borrelhapje. Het gevulde eitje heeft zelfs de nodige oceanen overgestoken, want ook bij de Amerikanen vind je dit guitig eitje, als voorafje, op de menukaart in restaurants.

De ‘Ghecloven Non’

Eigenlijk was dit smeuïge, altijd aan je verhemelte plakkende, eitje van oma al een oude bekende in de veertiende eeuw. Het werd pas in de zestiende eeuw omschreven in een kookboek als: ‘De Ghecloven non’. Een zoektochtje op het internet laat zien dat er wereldwijd honderden recepten met gevulde eieren zijn.

Tante Jopie heeft gevulde eitjes

Het gevulde eitje werd zelfs op onze televisie weer helemaal ‘hip’. In het televisieprogramma ‘De Jopie Parlevliet Show’, mag een zenuwachtige dame haar gevulde eitjes tijdens de show klaarmaken en laten proeven door de gasten die bij ‘Tante Jopie’ op de bank zaten.

Zelf weer eens maken? Een lekker recept uit oma’s tijd:

Wat heb je nodig voor 10 porties?

* 6 eieren (van één ei gebruik je alleen het hardgekookte eigeel, zodat je lekker veel hebt)
* mayonaise (naar smaak)
* mosterd (1 theelepel)
* 1/2 ui (zeer fijn gesnipperd)
* 2-3 augurken (zeer fijn gesnipperd)
* peper en zout
* paprikapoeder (voor de garnering)

Bereidingswijze:

– Kookt je water? Doe dan de eieren in de pan en kook ze in ongeveer 8 min. hard. Even laten      ‘schrikken’ onder de koude kraan en laat ze dan verder afkoelen in een kom koud water.

– Pel de eieren en snij ze in de lengte doormidden.

– Verwijder het eigeel en doe deze in een kleine kom.

– Voeg de ui, augurk, mosterd en een grote lepel mayonaise toe.

– Prak nu alle ingrediënten lekker door elkaar. Vind je het niet smeuïg genoeg? Doe er dan nog        wat mayonaise bij.

– Voeg naar smaak zout en peper toe.

– Schep nu de lekkere eigeelmassa met een lepeltje terug in de halve eieren.

– Serveer ze op een mooi vintage bordje en doe er nog een snufje paprikapoeder over, dat staat zo lekker feestelijk.

 

Foto
Nationaal Archief

 

Geef een reactie