Oorsprong multifunctionele sinaasappel

Misschien eet jij wel dagelijks een sinaasappel, maar hoe komen we er eigenlijk aan? Waren het de Chinezen of toch de Portugezen? De multifunctionele sinaasappel…zo komen we er aan!

Vroeger dronken ze echt geen water!

Hot News! Water drinken! Overal hoor en lees je het. Met deze warmte extra water drinken. Leuk, wanneer je met gemak liters achterover kunt klokken, maar voor degene die al moeite heeft om een schamele liter per dag naar binnen te werken is dat een pittige klus. Heel vroeger dacht men daar heel anders over. Het water was wel zo smerig dat men liever een glas bier achterover sloeg!

Speaking of sinaasappel

Natuurlijk weten we deze vrucht super gezond is. Denk aan de welbekende vitamine C, dat het de kans op hart- en vaatziekten en diabetes verkleint en helpt tegen vetzucht (echt??). Het 170 verschillende soorten antioxidanten bevat, boordevol vezels zit, het de functionaliteit van de longen versterkt, vermindert de kans op aderverkalking, de kans op een beroerte met 19% doet afnemen, bevat ijzer, koper, kalk en eiwitten en dan is het lijstje met voordelen van het eten van één sinaasappel per dag nog lang niet compleet.

Oorsprong van deze wondervrucht

Oorspronkelijk komt de sinaasappel uit China (toen noemden we het land nog ‘Sina’) en uit Indonesië. De citrusvrucht werd al geteelt 2200 jaar voordat onze jaartelling begon. Via China is de vrucht in India terechtgekomen die het weer verder verspreid hebben naar het Midden-Oosten. De ondernemerslust van de Moren, de Italianen en de Portugezen, zorgden er voor dat sinaasappel naar Europa kwam. De Nederlanders zagen er vanaf de 18e eeuw wel een ‘sappig’ handeltje in en verkochten de vruchten in Noord-Europa.

Waarom ‘Sinaasappel’ in het Nederlands?

Logisch natuurlijk. De oorsprong van de vrucht komt uit Sina (China), het heeft de vorm van een appel dus werd het in het begin “appel sina”, wat later “appelsien” werd. Doordat de Nederlanders de vrucht verhandelde, komt het woord “appelsien” nog in veel talen voor. Maar héla! Niet te vroeg op onze borst kloppen, want de Portugezen die in de 15e eeuw als eerste de sinaasappel uit China importeerde, zorgde ervoor dat in veel landen het woord “Portugal” wordt gebruikt voor de sinaasappel. Bijvoorbeeld in het Roemeens (“Portocal”) en in het Bulgaars (“портокал” portokal).

Wat…is het eigenlijk geen oorspronkelijke citrussoort?

Uhm, nee ik ben bang van niet. Het is een kruising. De echte, enige drie citrussoorten zijn: de pompelmoes, de mandarijn en de sukadecitroen.

De sinaasappel is multifunctioneel

Als je heel simpel kijkt naar de vrucht, dan kunnen we wel vaststellen dat werkelijk alles van de vrucht te gebruiken is. Of we hem nu persen, het vruchtvlees opeten, de schil konfijten of de in de schil opgeslagen etherische oliën gebruiken. Alles is bruikbaar en gezond voor het menselijk lichaam.

Etherische olie van sinaasappel?

Wist je dat je 200 kilo sinaasappelschil nodig hebt voor voor een schamele liter sinaasappelolie? Behalve dat het een aangename en verfrissende geur verspreidt, helpt een paar druppeltjes tegen slapeloosheid en neemt het spanning en stress weg.

Zin in sinaasappelsap gekregen?

Wat heb je nodig voor een heerlijke sinaasappel verfrissing in warme dagen: super simpel!

2-3 liter water (kan ook minder natuurlijk, maar we gaan ons leven beteren)
3 grote sinaasappels in dunne plakjes gesneden
1 limoen in dunne plakjes
1/2 grote komkommer in plakjes (optioneel)
een handvol verse munt

 

Foto
Nationaal Archief

 

Geef een reactie