Sissi’s leven echt een sprookje?

De romantische film Sissi heeft prachtige decors, uitbundige jurken en fraaie kapsels. Was het leven van de echte keizerin Elisabeth echt zo romantisch?

De film ‘Sissi’ (1955)

Regisseur Ernst Marischka verzint de naam’ Sissi’ omdat Elisabeth niet lekker klinkt. In deze film zien we hoe de vijftienjarige Elisabeth, keizer Frans Jozef letterlijk aan de haak slaat en hoe hij verliefd op haar wordt. Frans Jozef moet eigenlijk met Sissi’s zus (Prinses Helene) trouwen. Hij trotseert de woede van zijn moeder door de verbaasde Sissi voor te stellen als zijn toekomstige bruid tijdens zijn verjaardagsbal. De film eindigt met de bruiloft van het stel in Wenen.

“Sissi” wordt een kaskraker

Er komen 20 tot 25 miljoen mensen de film in de bioscoop bekijken (alleen al in de landen waar Duits wordt gesproken). In 1956 volgt de film ‘Sissi, de jonge keizerin’ en in 1957 de film ‘Sissi, de woelige jaren’. Hoofdrolspeelster Romy Schneider komt na deze drie films nooit meer van haar ‘zoete’ imago af gedurende haar verdere carrière.

Het echte leven van Keizerin Elisabeth

Elisabeth Amalie Eugenie in Beieren (“Sisi”) wordt geboren op 24 december 1837. Haar vader hertog Maximiliaan Jozef in Beieren en haar moeder prinses Ludvika, dochter van koning Maximiliaan I Josef van Beieren zorgen ervoor dat hun acht kinderen een zorgeloze jeugd hebben en geven ze een liberale opvoeding.

Sisi mag mee naar het hof (1853)

Keizer Frans Jozef viert in Ischl zijn drieëntwintigste verjaardag. De bedoeling is dat haar oudere zus Helene de aandacht van haar jarige neef gaat trekken. Frans Jozef kiest echter voor Sisi. Het stel trouwt op 24 april 1854 in de Augustijnenkerk in Wenen. Sisi zal altijd een buitenstaander aan het Weense hof blijven, wat mede komt doordat ze een hekel heeft aan de strenge hofetiquette.

Sisi’s kinderen

In korte tijd krijgt het stel drie kinderen. Sophie, Gisela en Rudolf. Sisi mag van haar schoonmoeder (aartshertogin Sophie) zich niet bemoeien met de opvoeding van haar kinderen. Na Rudolfs geboorte begint haar huwelijk hieronder te lijden. Maar ook doordat haar man bijzonder overspelig is. Frans Jozef heeft talrijke minnaressen uit de adellijke kringen, uit het theater en zelfs uit het bedienend personeel. Hij betaald zijn minnaressen voor de geleverde diensten door ze betere functies aan te bieden aan het hof, grotere rollen en een hoger loon.

Sisi’s liefde voor Hongarije

Na de Hongaarse Revolutie (1848) is de band tussen Oostenrijk en Hongarije zeer slecht. Sisi ziet het als haar taak om beide landen weer tot elkaar te brengen. Het lukt haar. In 1867 wordt de Oostenrijks-Hongaarse dubbelmonarchi opgericht. Sisi wordt op 8 juni 1867 tot koningin van Hongarije gekroond. Tien maanden later wordt hun vierde kind Marie Valerie geboren. De omliggende koninkrijken en landen van de Donaumonarchie vinden de populariteit van Sisi bij de Hongaren maar niks! Met afgunst wordt gekeken naar de voorrechten die de Hongaren, onder invloed van Sisi, wel krijgen en zij niet.

Ze komt op voor haar zoon Rudolf

Haar zoon Rudolf krijgt onder toeziend oog van haar schoonmoeder een strenge militaire opvoeding. Wanneer Rudolf zeven is, ziet Sisi dat hij dat niet aankan. Ze eist de zeggenschap over haar kinderen en haar complete vrijheid op. Ze stelt Frans Jozef een ultimatum. Hij stemt toe. Sisi zorgt ervoor dat haar kinderen een liberale opvoeding en lessen krijgen.

Sisi gaat haar gezicht bedekken

Ze bereikt de middelbare leeftijd en begint plots haar gezicht te verbergen achter zware voiles en waaiers. Vanaf 1875 mogen er geen foto’s meer van haar gemaakt worden, zodat (Sisi’s eigen woorden) “haar schoonheid eeuwig zou blijven”. Veel aannemelijker is dat de aan anorexia lijdende Sisi een dusdanig slecht gebit krijgt, dat ze dat gaat verbergen achter haar waaiers en voiles.

Haar grootste verdriet

In 1889 vermoordt haar 30-jarige zoon Rudolf zijn 17-jarige geliefde barones Marie von Vetsera en pleegt daarna zelfmoord. Sisi komt deze slag niet te boven en belandt in een depressie. Ze is niet aanwezig bij de bijzetting van haar zoon in de Kaisergruft. Vanaf dat moment draagt ze alleen nog maar zwarte kleding en doet ze afstand van al haar sieraden. Ze gaat meer en meer reizen om het hof te ontvluchtten en is vrijwel nooit meer in Wenen.

De reizen van Sisi

Ze bezoekt Madeira en Engeland, krijgt paardrijlessen van de gevierde circusdirecteur en vriend Oscar Carré in Amsterdam. Ze gaat onaangekondigd op visite bij onder andere koningin Victoria van het Verenigd Koninkrijk en koning Willem III der Nederlanden en verschijnt ze aan het Griekse hof, waar ze eist in het Grieks te converseren met de Griekse kroonprinses (de Pruissische prinses Sophie) die helemaal geen Grieks spreekt.

Sisi wordt herkend

Sisi bezoekt incognito de stad Genève, maar wordt herkend door de hoteleigenaar. De volgende dag staat ze op de voorpagina van het lokale dagblad. Dat artikel wordt door de Italiaanse anarchist Luigi Lecheni gelezen. De volgende morgen (10 september 1898) loopt Sissi naar de haven om daar op de boot richting Montreux te stappen. Lucheni bespringt haar en duwt haar hardhandig omver. Sisi krabbelt geschrokken overeind en verzekert de omstanders dat ze niks mankeert.

Sisi is vermoord

Ze loopt verder naar het schip en gaat aan boord. Daar zakt ze in elkaar en verliest het bewustzijn. Pas nadat haar korset geopend is, om haar wat meer lucht te geven, ontdekken ze een minuscuul rood bloedvlekje op haar hemd. Lucheni heeft haar met een geslepen vijl recht in het hart gestoken. Sisi overlijdt aan een inwendige bloeding. Lucheni zegt dat hij het gedaan heeft om beroemd te worden. 

 

Foto
Commons wikimedia

 

Geef een reactie