Voor veel mensen zijn de avonturen van Pinkeltje een mooi deel van hun kindertijd, dankzij de Nederlandse schrijver Dick Laan.
Geen kabouter
Pinkeltje Witbaard is geen kabouter, maar gewoon een klein mannetje, zo groot als een pink. Hij werd in 1939 in het leven geroepen door Dick Laan (1894-1973). In het eerste boek ‘De avonturen van Pinkeltje’ komt het mannetje met zijn witte baard, rode puntmuts en blauwe broek in het Grote Huis terecht. Daar gaat hij bij de vijf muisjes Knabbeltje, Zwartsnoetje, Grijshuidje, Langstaartje en Kraaloogje in het muizenholletje onder de etenskast wonen. In het huis woont ook een gezin dat nooit te weten komt dat hij er is. Wie dat wel weten zijn de poes Snorrebaard, de goudvis Goudhuidje, de spin Zilverdraad en het vrolijke hondje Wiebelstaart.
Pinkeltjesland
In het tweede deel introduceert Laan zichzelf als meneer Dick Laan, aan wie Pinkeltje al zijn avonturen vertelt. In de delen die volgen ontmoet het kleine mannetje Brommertje de bromvlieg en de stoute kraai Wipstaart, en bezoekt hij Artis en Madurodam. Om de volgende delen wat op te frissen gaat hij in Pinkeltjesland wonen, waar hij zijn vrouw Pinkelotje ontmoet, en beleeft hij avonturen met het Wolkenmannetje Wolkewietje en met een andere Pinkel Speurneus genaamd.
Pinkeltje is boos
Dick Laan schreef in totaal 29 delen, waarvan de laatste vier postuum verschenen. Hij ontving overigens ook kritiek. Zijn kleuterboeken zouden te moraliseren zijn en Pinkelotje was veel te onderdanig. Laan uitte zelf eens zijn ontevredenheid over zijn uitgever door Pinkeltje in het boek boos te laten worden op meneer Dick Laan over zijn uiterlijk. Die antwoordde dat ‘de meneer, die de boekjes liet drukken’ hem niet eerst de tekeningen had laten zien. De Pinkeltje-boeken werden vanaf 1982 gemoderniseerd en in 1955 hertaald. Studio Dick Laan liet Pinkeltje vanaf 2014 herleven door hem nieuwe avonturen te laten beleven in onder andere het Rijksmuseum en de Efteling.
Foto:
Eigen beheer