Kerstmis in de jaren 50 best anders

Hoe vierde men Kerstmis in de jaren 50? Had men een versierde kerstboom met echte kaarsjes of juist alleen een kerststal? Ging men naar de nachtmis of misschien naar een kerkdienst? Was het met bergen cadeautjes of alleen een leesboekje en een sinaasappel?

Kerstboom heidens gebruik

De Germanen versierden eeuwen geleden (dennen)bomen (die symbool stonden voor vruchtbaarheid) om de Boomgeesten gunstig te stemmen. De christenen vonden dit heidens gebruik maar belachelijk. En toch namen ze het, weliswaar met een andere symboliek, in de 16e eeuw toch over. De kerstboom stond nu symbool voor kennis, goed en kwaad en natuurlijk voor de boom waar Eva haar vergiftigd fruit uit plukte. Maar… de boom bleef wel netjes buiten! Pas na WOII mocht de kerstboom eindelijk in de woonkamers.

Protestants kerstfeest

Kerstochtend. De kerkklokken jubelen en nodigen de kerkgangers uit om naar de kerkdienst te komen. Uit volle borst zong men de kerstliederen, psalmen en gezangen mee. In de kerk stond een prachtige versierde boom. Na de dienst lekker een glaasje chocolademelk met een kerstkransje of een krentenbol. Eenmaal thuis werd een warme maaltijd op tafel gezet. Eigenlijk zoals altijd met aardappels en groente, met vaak een haas of konijn of een goed gekruide rollade. De bijbel kwam te voorschijn en het kerstverhaal werd voorgelezen. Het gezin luisterde ademloos naar het kerstverhaal. Was het donker? Dan werden er echte kaarsjes in de kerstboom aangestoken. Natuurlijk stond er een emmer water en een spons naast de boom, want je wist maar nooit.

Katholiek kerstfeest

Kerstavond. Het is bijna middernacht. Brr, door de bittere kou naar de nachtmis. In de kerk werd in het Latijn een prachtige mis opgedragen, maar wat was het koud in de onverwarmde kerk. Na deze mis kon men blijven zitten om nog twee (kleinere) missen bij te wonen of men ging meteen naar huis. Eenmaal thuis lekker opwarmen bij de kachel en gezellig (soms wat slaperig) samen aan de koffietafel. In de woonkamer stond een prachtige kerststal met daarnaast echte kaarsjes die aangestoken mochten worden. Snel nog wat slapen, want kerstochtend ging men weer naar de mis. Na deze mis zette moeder een ‘normale’ warme maaltijd op tafel met ook hier vaak wild of een sappige rollade bij. Even uitbuiken en een spelletje spelen, want ‘s middags was er lof (een korte gebedsdienst met gezang).

 

Foto
Nationaal Archief

 

 

2 gedachten over “Kerstmis in de jaren 50 best anders

 • 22 december 2017 om 12:06
  Permalink

  De nachtmis was natuurlijk vaste prik.
  De eerste mis was een mis met drie Heren en duurde wel even met de nodige gezangen de volgende twee leesmiskes duurde ook bij elkaar een uurtje. In totaal was je ongeveer 2 1/2 uur bezig in de kerk.
  Na de nachtmis was er thuis nog een sneetje krentemik met roomboter en dan naar bed. Het was ondertussen al voorbij 3 uur
  Het kerstdiner bestond uit het pasteitje met kippenragout, de zondagse soep, aardappelen, groente, haas, konijn, en varkenshaas Als toetje fruitcompotte en chocolade pudding met slagroom We waren met 7 kinderen maar er bleef meer dan genoeg over voor de rest van de kerstweek.
  Bij mijn schoonouders was het niet veel minder
  Later toen we tv hadden werd het verplicht kijken naar bv Don Camillo of soortgelijke films op de Duitse tv

  Bij ons werden de echte kaarsjes nooit aangestoken, dat vond men te gevaarlijk.

  Beantwoorden
  • 24 december 2017 om 09:46
   Permalink

   Wat een mooie herinnering Ger. Dank je wel daarvoor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *